Svineformandens svære dilemma

Leder af Henrik Lisberg, chefredaktør for LandbrugsAvisen

»Hvordan skal jeg få topledelsen (i Nykredit) til at se det som en god ide at låne penge ud til landbruget, når basiskommunikationen er, at økonomien i erhvervet er katastrofal? Jeg savner en lille smule, at erhvervet sender nogle positive signaler. I er nødt til også at sige, at i hvert fald hver tredje i sektoren tjener så meget, at mange af mine kolleger nærmest er misundelige.«

Med disse ord satte Nykredits landbrugsdirektør, Poul Erik Jørgensen, den måske mest centrale dagsorden på Svinekongressen tirsdag. Nok roste han VSP-formand Erik Larsens beretning men kritiserede med ovennævnte ord også, at der fokuseres så markant på den del af erhvervet, der er kriseramt. Erik Larsens svar kom prompte: »Når 25-30 procent af mine kolleger risikerer at ryge ud over kanten, kan jeg ikke gøre andet.«

Begge har indlysende ret. Selvfølgelig kan man ikke som formand for landets svineproducenter se bort fra, at så stor en andel har en elendig indtjening. Det er modigt og rigtigt, når Erik Larsen så håndfast råder de hårdest ramte til at finde en vej ud af erhvervet - hellere selv tage beslutningen end at slide sig selv op i en kamp mod økonomien, man er dømt til at tabe.

Men omvendt er det helt klart nødvendigt at opruste på selvtilliden og fokusere langt mere på den del af erhvervet, der lever videre. Det gode, gamle argument, om at vi bliver nødt til at se sølle ud for at få politisk opbakning, duer ganske enkelt ikke mere. Dels er der lige nu en stor forståelse for, at landbrugets rammevilkår skal forbedres, dels er virkeligheden, at vi i dagens Danmark elsker erhverv med mod og fremdrift - vi gider ikke høre om tabere.

Og der er da også rigtig mange positive signaler at sende. Igen i år fremviste kongressen et imponerende opbud af nye forsøgsresultater og succesrige landmænd, der delte ud af deres erfaringer. Det må ikke overskygges af krisesnakken.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle