Svinenotering på prognoseniveau

Efter kraftigt fald i oktober har noteringen de seneste uger stabiliseret sig på 10,00 kr./kg. Et noteringsniveau, der også svarer til prognoseniveauet for oktober kvartal i den seneste prisprognose.

Af Karsten Flemin, markedsanalytiker i Landbrug & Fødevarer.

Det er ikke kun i Danmark, at afregningspriserne har stabiliseret sig. Også på andre nordeuropæiske markeder som Tyskland og Holland ses der stabile svinepriser til producenterne i disse uger.

Derimod fortsætter nedturen i den spanske svinepris. På blot fem uger er de spanske afregningspriser faldet næsten 2,00 kr./kg. Og Spanien er på de 5 uger gået fra at ligge i toppen blandt de europæiske priser til nu at ligge i bunden. Det er dog en ganske normal sæsonmæssig udvikling i de spanske svinepriser.

Stigende mængder spansk svinekød har da også været med til at sætte noget pres på det europæiske svinekødsmarked i de seneste uger.

Forhåbentlig kan den forestående julehandel stimulere efterspørgslen efter svinekød og give en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel i Europa. Men vi ved dog af erfaring, at svinekødpriserne normalt igen kommer under pres, når julehandlen til den europæiske forædlingsindustri er overstået midt i december. Til markederne uden for Europa rapporterer slagterierne fortsat om en stabil eksport af udskæringer til Japan. Og til Kina er der fortsat pæn afsætning af biprodukter. Men som nævnt i de seneste tendensartikler er det boom, vi så i eksporten af udskæringer til Kina i foråret/sommeren, nu ovre i denne omgang.

Kina afgør svineprisen

Det var ellers som bekendt først og fremmest den gode efterspørgsel fra Kina, der gav et løft i svineprisen i foråret/sommeren 2016, og som betød højere svinepriser, end de fleste havde forventet. Også i 2017 vil det i høj grad være efterspørgslen fra Kina, der bestemmer udviklingen i svinepris i Europa.

EU har indtil nu taget den helt overvejende del af den kinesiske import. Dette er sket takket være konkurrencedygtige priser og det faktum, at en lang række europæiske virksomheder er godkendt for eksport til Kina. Den amerikanske og brasilianske eksport til Kina begrænses af, at Kina kun tillader import fra svineproduktioner, hvor der ikke benyttes ractopamine i produktionen.

Brasilien gør sin entré i Kina

Men den kinesiske importstatistik viser også, at vi nu så småt begynder at se Brasilien som en stigende konkurrent på det kinesiske marked.

I de første 9 måneder af 2016 har Kina importeret 61.000 ton udskæringer fra Brasilien. Fordelt på de enkelte kvartaler i 2016 hedder importtallene fra Brasilien 4.000 ton, 22.000 ton og 35.000 ton. Altså en klart stigende tendens. Og det skal med i billedet, at det var først sidst i 2015, at Brasilien fik godkendt de første virksomheder i delstaten Santa Catarina for eksport til Kina.

Ingen tvivl om, at Brasilien fortsat vil øge sin eksport af svinekød til Kina, efterhånden som flere brasilianske anlæg godkendes for eksport af kineserne.

At brasilianske virksomheder satser på Kina, fremgår også af, at den store brasilianske kødkoncern Brasil Foods (BRF) i sidste måned underskrev en aftale om strategisk samarbejde med kinesiske COFCO. Aftalen mellem de to virksomheder betyder også, at BRF køber en aktieandel i COFCO. Ud over at være en af Kinas største svineproducenter er COFCO Kinas næststørste importør af frosset svinekød med en import på 107.200 ton i 2015.

Japan også et vigtigt marked

Det er naturligvis eksporten til Kina, der er løbet med overskrifterne i 2016. Men også en flot udvikling i eksporten af svinekød til Japan har bidraget til den positive prisudvikling i år. EU-eksporten af svinekød til Japan for de første 9 måneder af 2016 ligger således 9 pct. højere end samme periode 2015.

Og hvor det i sommer så ud til, at USA var ved at overhale EU med hensyn til at indgå en handelsaftale med Japan, er dette nu nærmest vendt på hovedet.

Der er nu mulighed for, at EU og Japan kan få forhandlet en frihandelsaftale på plads omkring nytår. Og den amerikanske frihandelsaftale Trans-Pacific Partnership - med 11 andre lande omkring Stillehavet, hvor bl.a. Japan indgår - er løbet ind i store problemer. Det mest sandsynlige scenarie er dog nok fortsat, at såvel EU som USA på svinekødområdet opnår stort set identiske frihandelsaftaler med Japan, både når det gælder afgiftsstørrelser, og tidshorisont. Men chancen for, at EU overhaler USA på frihandelsområdet, er jo nok ikke blevet dårligere med valget af Trump.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle