Sydafrikanere ofrer meget for at lære af dansk landbrug

For fjerde gang starter et hold af sydafrikanske landmænd på Dalum Landbrugsskole for at blive klogere på erhvervet. Det kræver stor vilje fra alle parter og ofte store ofre fra de studerende.

Når de sydafrikanske landmænd kommer til Danmark for at starte på et særligt uddannelsesforløb på Dalum Landbrugsskole, har det ofte krævet store ofre. 

Det fortæller Niels Erik Jespersen, international koordinator og underviser, Dalum Landbrugsskole. 

"Cirka halvdelen af deltagerne er piger, og de har næsten alle sammen efterladt børn derhjemme. Det er virkelig et offer, og de gør det, fordi de gerne vil det her. Jeg ved ikke, hvor mange danskere der ville efterlade et spædbarn i 10 måneder for at få noget uddannelse," fortæller Niels Erik Jespersen, international koordinator og underviser, Dalum Landbrugsskole. 

Selv de studerende, der ikke efterlader børn og mand eller kone derhjemme, har strakt sig længere, end mange danske unge ville gøre.

"De rejser 12.000 km for at få en uddannelse. Mens vores unge har svært ved at skulle tage en uddannelse udenfor København, Aarhus eller Odense," mener Eric Wanscher, uddannelseschef, Dalum Landbrugsskole. 

Viljen skal være der

Den fynske landbrugsskole bruger meget energi på at vælge de rette studerende til at tage afsted. Det første kriterie er, at de unge alle har en landbrugsuddannelse. 

"De skal vide, at det er det her, de vil her i livet. Derfor bruger vi 14 dage i Sydafrika for at udvælge dem, så vi er helt sikre på, at det er de rigtige, der kommer herop. Vi er godt klar over, at det her ikke er gratis for nogen, så det er vigtigt, at vi rammer de rigtige," siger Eric Wanscher.

Halvvejs igennem forløbet har de studerende en eksamen, som de skal bestå for at få lov til at fortsætte, og indtil videre har ingen dumpet. Eric Wanscher understreger, at den statistik ikke skyldes en nem eksamen.

Der stilles også krav til de danske landmænd, der tager imod praktikanterne.

"De skal have viljen - man skal ville det her. At have udlændinge i praktik og skulle forklare alt kræver tid og energi. Og så skal de være villige til at sætte ressourcer af til at lære eleverne de danske procedurer," siger Eric Wanscher. 

"Det er stort"

Med den store investering, det er at sende unge mennesker til Danmark i 10 måneder, er det vigtigt, at de sydafrikanske landmænd kan tage hjem og gøre en stor forskel. 

"Det giver så meget mening, når vi besøger dem, efter de har været i Danmark og fået ny viden. At se dem dernede, hvor de har bygget noget op, hvor de har ansatte og en produktion, der lever op til de kerneværdier, vi har givet dem. Det, synes jeg, er stort," siger Eric Wanscher. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle