Sygdom giver milliontab: Hver sjette farm pelser ned

251 af landets godt 1.400 minkfarme har pelset ned.

Omfattende angreb af den frygtede minksygdom, plasma-cytose, betyder, at alle minkene på over 250 minkfarme er blevet pelset ned. Det svarer cirka til hver sjette danske minkfarm.

I alt drejer det sig om op mod 700.000 tæver. Det samlede tab kan løbe op i omkring 125 mio. kr. eller i gennemsnit godt en halv mio. kr. på hver farm.

»Skindene går ikke tabt. De kan stadig sælges. Men det koster at købe nye dyr ind frem for at fortsætte med dyr fra egen avl. Desuden koster det tab på grund af blandt andet dårligere skindkvalitet og færre hvalpe i årene efter saneringen,« siger konsulent Hans Henrik Møller, Kopenhagen Fur.

Nu også på Sjælland

De senere år har sygdommen kun være udbredt i Nordjylland, og den har været anset for at være under kontrol.

Men med fundet af plasma-cytose på 170 farme i det vestlige Jylland fra Skjern i syd til Frøstrup i nord i efteråret 2015 og på det seneste også på syv farme på Sjælland - herunder Københavns Universitets forsøgsfarm, Rørrendegaard i Tåstrup, er situationen nu med ét slag totalt forandret.

»Ud over sanering på 184 farme, hvor sygdommen er konstateret ved blodprøvning, har 67 nabofarme også valgt at sanere. Det sker i håb om at fjerne sygdommen helt fra de ramte områder. Pt. bringer det antallet af sanerede farme op på 251,« oplyser seniorkonsulent Jørgen Østergaard, Kopenhagen Furs afdeling for diagnostik.

De ramte farme erstatter de pelsede mink ved at købe avlsdyr fra farme, der ikke er ramt. Endnu er der ikke meldt om store problemer med at få aftaler i stand om levering af nye dyr. Men udvikler situationen sig yderligere, kan der blive mangel på dyr til at erstatte de pelsede dyr.

”Vi opfordrede allerede i november avlere i de plasmacytosefri områder til at holde tæver tilbage med henblik på at have nok dyr til at kunne sælge til andre avlere, hvis situationen skulle gå hen og udvikle sig.”

”Der er nok dyr til dem, der pt. har sagt ja til at sanere. Men afhængigt af hvordan situationen udvikler sig, kan der blive mangel på saneringsdyr,” siger Jørgen Østergaard.

Kilden til udbruddene i Holstebro-området er efter alt at dømme importeret fisk brugt i produktionen af foder på Holstebro Minkfodercentral. Det er dog ikke fastslået med sikkerhed.

På Sjælland peger alt på, at kilden til smitten er en større farm ved Svinninge mellem Kalundborg og Holbæk. Men der er endnu ingen konkret mistanke om den oprindelige kilde til udbruddet på farmen.

Faktaboks

Plasmacytose

  • Plasmacytose er luftbåren. Den kan også smitte via katte, hunde, tøj, fodtøj og køretøjer. 
  • Smittede mink trives dårligt. Der ses reproduktionsproblemer, nyresvigt, og dødeligheden øges betragteligt.
  • Sygdommen kan ikke behandles. Minkene skal pelses og farmen rengøres grundigt.
  • Sygdommen er ikke farlig for mennesker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle