1.500 omdrejninger på svinghjulet giver baller på op til 700 kg

Fendt Squadra 1290 UD trykker 20 pct. mere i ballen end 1290 XD, der i forvejen leverer højere densitet. 630-650 kg er gennemsnitsvægten i tør halm, påpeger Fendt om den nye presser.

Den er i princippet meget enkel. Alt er bare større og mere kraftig på Fendts nye Squadra 1290 med efternavnet UD - ikke at forveksle med 1290 XD-modellen.

Squadra 1290 UD (Ultra Density) kan i følge Fendt presse 20 pct. mere i hver balle i forhold til XD-modellen. (Xtra Density). XD kan i forvejen presse 20 pct. mere i hver balle i forhold til standardudgaven, så Squadra 1290 UD nærmer sig med andre ord halvanden balle i 120x90 - bare presset sammen til én af slagsen.

»Vi har gjort knytterne større og forstærket bindeapparaterne. Der skal også bruges en lidt tykkere type bindegarn, men det betyder, at vi fortsat kan nøjes med seks knyttere trods ballernes høje densitet,« fortæller Sascha Reichert, produktspecialist hos Fendt.

Han påpeger, at presseren i tør afgrøde ligger på 630 til 650 kg i gennemsnit pr. balle, men presseren er også i stand til at komme tæt på de 700 kg.

Kræver 350 heste eller mere

Presseren vil næste år blive produceret i et begrænset antal, og Sascha Reichert ligger ikke skjul på, at det vil være en presser til maskinstationer, der har specielle ønsker om meget kompakte baller - eksempelvis ved presning af biomateriale, der skal flyttes over længere afstande.

»Det er en speciel presser. Vi har en gearkasse på trækket, der gearer traktorens 1.000 omdrejninger på pto’en op til 1.500 omdrejninger på svinghjulet. De 50 pct. flere omdrejninger giver 130 pct. mere energi i svinghjulet, og da den samtidig tager 50 stempelslag i minuttet mod 42 i den lidt mildere 1290 XD-udgave, så har vi en ekstremt kraftfuld presser,« lyder det fra Sascha Reichert.

Han fortæller, at presseren derfor kræver mindst 350 hestekræfter, men sagtens kan klare meget mere.

»En Fendt 936 er der, hvor vi starter. Den er langt fra for stor, og vil vi have fuld kapacitet ud af presseren, så skal der en Fendt 1000 serie foran den.«

Skal startes rigtigt

Indtil presseren er oppe i omdrejninger er den med sit 550 kg tunge svinghjul lidt speciel at få igang. Via terminalen i traktoren kan chaufføren se et lille farvet diagram over, hvordan stemplet står i kammeret. Bliver søjlen rød i stedet for grøn, er stempelt tæt på at være i bund, og så tilrådes det at vugge den lidt eller bedre:

»Starte presseren på 540 omdrejninger på kraftudtaget. Når den er i gang, så skifter man til 1.000 omdrejninger på pto-udtaget og starter så presseren igen. På den måde sender man svinghjulet op i hastighed som en slags to-trins motor,« uddyber Sascha Reichert.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.