3F kritiserer EU-støtte til Kongskilde-fabrik

3F mener, at det er forkert, at EU støtter Kongskildes fabrik i Polen.

125 ansatte på Kongskildes fabrik i Sønderborg fik mandag at vide, at de mister jobbet, fordi virksomheden flytter arbejdspladserne til Polen.

Virksomheden har modtaget 45 millioner kroner i støtte fra EU til netop den fabrik i Kutno i Polen, hvor produktionen af landbrugsmaskiner flytter ned, skriver Fagbladet 3F.

Dermed får Kongskilde offentlige midler fra EU, selvom EU's egne regler har forbud mod at støtte produktion, der er flyttet fra ét EU-land til et andet. Det afviser DLG dog er tilfældet.

Lukningen er en katastrofe for folk i området, mener Erling Taul Jensen, der er formand for 3F Sønderborg-området.

"Dette her er et slag af rang. Det er Sønderborgs største fabrik. For mange af vores medlemmer hos Kongskilde er der ingen alternativer her i området. De må tage til Esbjerg eller Kolding for at finde arbejde, og det går hårdt ud over familien. Dette er endnu et grotesk eksempel på, hvordan der bliver brugt EU-midler til at flytte danske arbejdspladser ud af landet," siger Erling Taul Jensen.

Vagn Hundebøll, vicekoncerndirektør i DLG, der ejer Kongskilde, afviser, at pengene er modtaget i strid med EU's regler, fordi det ikke var planen at flytte jobbene ud, da de modtog EU-støtten.

"Da vi fik EU-midlerne var maskinbranchen i en helt anden situation. Branchen var ikke i krise, og vi investerede selv i en række fabrikker, blandt andet i Polen men også i Danmark."

DLG oplyser over for Landbrugsavisen.dk, at støtten til den polske fabrik blev bevilget i 2009 - og DLG overtog først JF-fabrikken som konkursbo i 2011. Siden da har DLG postet 18 mio. kr. i investeringer i fabrikken i Sønderborg med henblik på at drive den videre - men så har landbrugskrisen ændret på dén mulighed.

Sidste år blev Coloplast, Royal Greenland og flere andre virksomheder afsløret i at have modtaget støtte til fabrikker i Polen og Ungarn, mens de modtog store millionbeløb til produktionen i Østeuropa.

Kommissionen greb dog ikke ind, fordi de polske og ungarske myndigheder hævdede, at der ikke var sket noget ulovligt.

Redigeret 1. juli kl. 11.03: Tilføjelser fra DLG om, at EU-støtten blev bevilget to år inden, at DLG overtog JF-fabrikken i Sønderborg.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.