Bogballe-boss: Derfor solgte vi familiejuvelen til kapitalfond

En broget aktionærflok og en manglende tronfølger for familievirksomheden er grunden til, at Bogballe nu er ejet af den danske kapitalfond Erhvervsinvest.

Beslutningen om at give afkald på ejerskabet af Bogballe efter 83 år i familiens skød, var - ikke overraskende - usædvanligt vanskelig at træffe.

Uagtet om var vanskeligt eller ej, så var den først og fremmest nødvendig, lyder det fra Nils Jørn Laursen, adm. direktør i Bogballe.

”Det var svært, ingen tvivl om det, men vi blev nødt til at tage udgangspunkt i alternativerne. Vi havde en broget aktionærflok med 50 forskellige aktionærer, som sad i fjerde og måske kommende femte generation. Derudover har jeg en moden alder og kan ikke fortsætte i al evighed, men der står ikke nogle oplagte kandidater klar til at tage over. Og så skal man have fundet en anden løsning, for det er jo også risikabelt, at jeg står i spidsen for hele pivtøjet,” siger han og fortæller, at det til dels også har været for at skåne den yngre generation.

”Jeg har ikke haft ambitionen om, at nogle af vores børn skulle påtage sig den livsopgave, det er, at drive sådan et familieejet aktieselskab. Det er utrolig hårdt på mange måder, både mentalt og i forhold til den arbejdsindsats, der skal lægges.”

Blyanten bliver den samme

Selvom kapitalfonden Erhvervsinvest er den nye ejer af Bogballe, kommer Nils Jørn Laursen, der efterfølgende har købt stort op i selskabets aktier og derved nu er den næststørste aktionær efter kapitalfonden, fortsat til at varetage rollen som adm. direktør i selskabet.

”Blyanten kommer til at være den samme og navnet og farverne vil stadig være de samme fremover. Bogballe bliver også kørt videre med det samme hold og samme strategi, så på den måde ændrer salget til Erhvervsinvest ikke meget,” siger han.

Og netop holdet, de godt 60 medarbejdere, har været vigtige for ham at bibeholde i de nye rammer.

”Jeg kan ikke sætte nogle krav op til køber om at beholde medarbejderstaben, men vi er en ekstremt lean organisation, og der er ingen overlapninger på de forskellige jobs. Det er knivskarp opdelt, og enhver ansat er den bedst egnede til lige præcis den rolle, personen har. Det er ligesom Formel 1; Mange virksomheder kører Le Mans, hvor de har tre chauffører og kan smide en gearkasse og samtidig vinde løbet. Her har vi en enkelt kører og en enkelt person på hver en post, og hygger man sig i yderbanen, så bliver man overhalet. Det er hårdt, for ansvaret er stort, men det gør, at vi vinder,” siger Nils Jørn Laursen.

Fart på toplinjen

Bogballe får med salget også ny bestyrelsesformand. Carsten Bjerg, tidligere topchef i Grundfos, sætter sig nemlig i stolen, og hans fremmeste job bliver at få sparket gang i Bogballes vækst igen efter et par år med stækkede vækstrater som følge af konjunkturerne i landbruget. Selskabet har ifølge eget udsagn en række nye produkter klar til sæsonen 2018, som vil påvirke salget positivt.

”Vi vil gerne have, at virksomheden bliver større. Ikke nødvendigvis fysisk, men vi vil gerne have, at toplinjen vokser. Mit fokus har altid været på bundlinjen, men hvis du har en lidt større virksomhed, så giver det en vis sårbarhed, hvis toplinjen ikke helt følger med. Det skal vi have lavet om på nu,” siger Nils Jørn Laursen, der ellers er fåmælt omkring selve handlen.

Har der været interesse fra andre eksterne investorer?
”Det kan jeg ikke helt huske,” griner han i telefonen, da Landbrugsavisen.dk fanger ham mandag.

”Men selvfølgelig kan man ikke altid flyve under radaren, når man driver virksomhed i Danmark og i øvrigt præsterer rimelig fornuftigt. Så er der af og til nogle, som får øje på en,” siger han.

Ikke ryggen mod muren

Beskeden om salget blev givet på et stormøde for selskabets aktionærer i sidste uge, og det kom helt naturligt som lidt af et chok for en del af de fremmødte. Nils Jørn Laursen og den øvrige bestyrelse havde nemlig holdt kortene helt tæt til kroppen til det sidste.

”Jeg har det helt fint med, at jeg ikke tog familien med på råd. Hvis jeg havde taget dem med, var vi blevet nødt til at løfte sløret for, at der var gang i en proces, og det ville skabe unødvendig frygt hos både medarbejdere og kunder – og det ville have været langt værre end bagefter at skulle fortælle, at vi var blevet solgt,” siger han og fortæller, at beslutningen generelt blev taget godt imod.

”Bestyrelsen er valgt på generalforsamlingen, og de tre bestyrelsesmedlemmer har besluttet, at det er en god idé at sælge – og hvis ikke aktionærerne er enige, så har de ikke valgt den rigtige bestyrelse. Der er ingen tvivl om, at nogle af aktionærerne var meget berørte og overraskede, men alle kunne jo i sidste ende se, hvorfor vi havde gjort det og kunne sagtens se fornuften i det,” siger han men understreger, at Bogballe ikke stod med ryggen mod muren op til forhandlingerne.

”Vi har ikke solgt af nød, og vi ville sagtens kunne fortsætte forretningen uden Erhvervsinvest. Men vi handler efter rettidig omhu. Vi kender efterhånden folkene i Erhvervsinvest, og jeg er helt sikker på, at vi får et godt samarbejde med nogle folk, der vil selskabet det godt og være med til at få det til at vokse.”

Ifølge Dagbladet Børsens oplysninger løber købssummen op i omkring 500 mio. kr., men prisen er ikke offentliggjort.

Er du tilfreds med prisen?

”Prisen kender du ikke, før selskabet er solgt. Om jeg er tilfreds med prisen, ved jeg såmænd ikke, for det bliver man vel aldrig. Men jeg kan absolut leve med det. Ellers havde jeg jo ikke skrevet under,” siger Nils Jørn Laursen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.