Ekspert: Tænk langsigtet når du investerer i gps-anlæg

Forbered dig grundigt, inden du køber GPS-systemer til auto- og sektionsstyring af dine maskiner. Det minimerer risikoen for fejlinvesteringer, mener gps-ekspert.

Muligheden for at kunne slippe rattet og lade traktoren køre snorlige - og samtidig spare tid samt sænke brugen af både gødning og sprøjtemidler har gjort gps-systemer nærmest mere almindelige i landbruget end gummistøvler.

Der er dog mange faldgruber og begrænsninger, som potentielle købere skal gøre sig klart for ikke at ende med et fejlkøb. Det mener Bent Henneberg, kundekonsulent og salgschef hos virksomheden Geoteam, der er en af Danmarks førende forhandlere på området.

»Et typisk eksempel er, at en landmand køber et autostyringsanlæg til mejetærskeren for at kunne høste i lige spor. Efter høsten opstår et ønske om at flytte systemet over i traktoren for at få mest muligt ud af investeringen. Men det viser sig så, at gps-udstyret ikke kan bruges i maskiner af et andet mærke.«

Derfor har en en række konkrete råd, der kan være gode at følge.

»gps-anlæg skal virke på alle mærker. Det er oplagt at anvende autostyringsanlægget året rundt ved at flytte det fra såtraktor til mejetærsker til sprøjtetraktor – og tilbage igen. Merprisen for et åbent system, der kan bruges overalt, er omkring 25.000 kroner, hvilket er billigt i forhold til at købe individuelle GPS-anlæg til hver maskine,« vurderer han.

Tænk langsigtet

Det gælder ifølge Bent Henneberg også om at kigge godt i krystalkuglen. Meget få bedrifter har en femårsplan for indkøb af maskiner, påpeger han. Men netop indblik i fremtidige investeringer er værdifuld viden, når der skal udvælges en gps-løsning.

»Hvis du i fremtiden har ambitioner om at bruge gps til andet og mere end autostyring, skal det system, du køber i dag, kunne håndtere disse funktioner.«

»Systemet skal samtidig kunne samarbejde om faste spor. Ønsket om at lægge pleje- og gyllespor præcis samme sted hvert år opstår ofte kort efter investeringen i autostyring. Der er dog forskel på de netværk, som systemer baserer sig på. Derfor er det meget aktuelt at vide, hvilket netværk samarbejdspartnere og maskinstation anvender, så alle kører i samme spor,« forklarer Bent Henneberg.

Det skal være let

Sidst men ikke mindst skal systemet have let ved at håndtere data, så du hurtigt kan omdanne satellitbilleder til tildelingsfiler som kan bruges til gradueret gødning og sprøjtning.

»Inden du køber, skal du derfor sikre dig, at gps-systemet spiller sammen med de filtyper, du ønsker at anvende,« siger Bent Henneberg og tilføjer en sidste detalje:

»Få sat anlægget op i foråret i god tid. På den måde bliver du dus med systemet og undgår, at du sidder ude i marken og bander over eventuelle fejl.«

»Forhør dig om muligheden for telefonsupport og personale – særligt uden for normal arbejdstid. Undersøg også, hvad leverandøren kan garantere i tilfælde af nedbrud. Hvor mange dage må du højst stå stille, før der er fundet en løsning? Det er ting, som er godt at have klarhed over.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.