Eksplosion i stjålne maskiner

På bare to år er antallet af maskintyverier næste tredoblet. Mange ryger til Litauen og Polen - og nogle hentes hjem igen.

En dag sidst i 2015 kører en vogn lastet med en Schäffer-minilæsser mod den polske grænse. Det tyske politi når at indhente den og beslaglægger minilæsseren, så den hurtigt kan komme hjem.

De seneste år er antallet af stjålne maskiner skudt i vejret. Tal fra brancheforeningen Forsikring & Pension viser, at 116 entreprenør- og landbrugsmaskiner i 2015 blev stjålet i Danmark. Det var en stigning på 33 pct. i forhold til 2014, hvor 88 maskiner blev stjålet. Året forinden, i 2013, var der blot tale om 43 kaskoforsikrede maskiner. Foruden dem bliver et antal mindre maskiner, der ikke er kaskoforsikrede, også meldt savnet.

I lastbilen på den tyske autobahn sad en polak og en litauer, oplyser maskinforretningen Helms TMT-Centret, som havde solgt maskinen og hjalp med at få den hjem igen. At netop en litauer og en polak sad i lastvognen i Tyskland var måske ikke helt tilfældigt. Når det gælder mindre maskiner, som ATV’er, er det tit lokale tyve, som er på spil, fornemmer medejer Allan Helm. De større maskiner ryger oftere til udlandet.

GPS og kontrol

De seneste to år har Forsikring & Pension hjulpet med at hente seks maskiner hjem til Danmark. Til sammenligning blev 16 maskiner fundet i Danmark i samme periode.

»Det er Polen og Litauen, at maskinerne forsvinder til,« vurderer chefkonsulent Helle Birgitte Pedersen, Forsikring & Pension.

Rigspolitiet oplyser, at maskiner, der meldes stjålet, automatisk efterlyses i Schengen-området, hvor der ikke er permanent grænsekontrol.

»Det kan være ved en tilfældig trafikkontrol, ved en grænsepassage, hvor der skal ses ordenspapirer eller ved de ydre grænser,« beretter Michael Skov Jensen, kommunikationsrådgiver ved Rigspolitiet.

Det er vigtigt, at maskinerne er meldt stjålet, så de er nemme at identificere. Biler har et identificerbart 17-cifret stelnummer, men det har en maskine typisk ikke. Derfor bør ejeren skrive serienummer, produktnummer eller andet, der kan identificere maskinen, ned.

»En rigtig god ting kan også være et billede af maskinen, hvor både farve, model og evt. det nummer, der er på maskinen, kan ses,« siger Helle Birgitte Pedersen.

I andre tilfælde viser GPS-sporing vejen til maskinen, oplyser Rigspolitiet. Det var tilfældet ved Schäffer-minilæsseren. Med tysk politi i telefonrøret kunne Helms TMT-Centret fortælle, hvordan maskinen kilometer for kilometer kom tættere den tysk-polske grænse.

Selvrisiko tabt

Selvom landmanden får hentet maskinen hjem, skal han som udgangspunkt stadig betale selvrisikoen, hvis forsikringsselskabet har store udgifter med at hente maskinen tilbage. En anlægsgartner i Vestjylland fik kort før jul stjålet en gravemaskine men sporede den via GPS til Polen, hvor politiet beslaglagde maskinen og anholdt en person. I hans tilfælde betalte han selv for hjemtransporten, ca. 15.000 kr. Forsikringsselskabet overvejer dog nu, om de som tak for møjet vil dække omkostningen, der nogenlunde svarede til selvrisikoen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.