Han var Danmarks største traktorsælger - mærker nu presset

Palle Kjærsgaard var tidligere Danmarks største traktorsælger. Denne uge meldte han en om en stor ændring. Vi har taget en snak med den kendte traktorsælger om hans beslutning.

Slut for årtiers salg af de blå traktorer. Denne melding kom Palle Kjærsgaard, indehaver af maskinhandlen S.D. Kjærsgaard, med denne uge.

Beslutningen om at droppe New Holland kom da også efter lang betænkningstid.

»Der har også været følelser i det. Det handlede om at træffe den rigtige beslutning for vores forretning,« siger Palle Kjærsgaard.

De økonomiske resultater fejler intet. Sidste år var overskuddet på fem mio. kr. – en perle i en snor af sorte bundlinjer i årevis. Egenkapitalen er på 46 mio. kr. og er egenkapitalandelen er på solide 36 procent.

Nu overgået

Størrelsen er dog ikke længere den samme – i forhold til konkurrenterne. Med fire afdelinger – i Frejlev ved Aalborg, i Vrå nord for Limfjorden, i Hornslet i Østjylland og Kolding i Sydjylland, er han stadig stor. Men tidligere var han Danmarks største traktorsælger.

»Nu kan jeg godt tælle på knapperne, at jeg føler mig lidt presset på tronen,« siger Palle Kjærsgaard.

»Vi er for store til at være små og for små til at være rigtig store.«

Efter alt at dømme er Semler Agro med tre fjerdedele af John Deere-salget nu landets største traktorforhandler. På en anden front er der også sket strukturændringer: Danish Agro har overtaget Claas-importen. Tendensen går mod færre maskinhandlere.

Plads til os

For Palle Kjærsgaard er det vigtigste at have en plads i fremtidens maskinmarked – i en tid hvor det hele ændrer sig.

»Jeg har ikke været voldsomt i tvivl om, at der er plads til os. Vi er nogle af Danmarks bedste traktorflyttere og også rigtig skrappe til høstmaskiner.«

Men fremtiden kræver specialisering, siger han. Det ene traktormærke blev derfor valgt fra.

»Med to mærker, så blokerer det ene for det andet,« var analysen hos maskinforhandleren.

Nemt valg

Det var nemt at træffe valget.

»Case IH har jeg jo i Nordjylland og Østjylland. Case Construction, entreprenørmaskineprogrammet, har jeg i hele Danmark. New Holland havde jeg kun i Vendsyssel og Østhimmerland. Derfor var beslutningen nem,« siger Palle Kjærsgaard.

Han lægger også vægt på, at Case IH har en gammel, stolt historie. Det er altså et traktormærke, han gerne vil satse på. Om det ene traktormærke er bedre end det andet, vil han dog ikke kommentere. Begge mærker er i øvrigt ejet af CNH-koncernen.

Større maskincentre

Spørgsmål: Mange snakker om regionalisering. Har du planer i den retning?

»Jeg går med planer, og hvis du spørger mig om, hvor langt der skal være mellem maskinforretningerne, så skal der være længere mellem dem, end vi har været vant til. Men servicen skal være tæt på. Hvordan klarer man så det,« siger Palle Kjærsgaard.

»Hvis jeg skal på sygehuset, så vil jeg gerne rejse efter den bedste service. Med andre ord: Vi skal gå mere efter kompetence end postnummer.«

Der skal dog være lokal service, understreger han.

»Det kan godt være på hjul,« siger han.

Oppetid centralt

»I stedet for at investere i en masse lokaliteter og små maskinhandler, så kan man i stedet for kompensere med udvidet telefontid.«

»Målet er højeste oppetid. Det er det, det er det det går ud på: At vores kunder kører bedst og billigst,« siger Palle Kjærsgaard.

»Det man nogle gange ser med maskinforretninger, der er for små, er, at så kompenserer de med alle mulige andre aktiviteter for at få nok flow. Der tror jeg på at få bedre enheder, der har det nødvendige flow og så blive specialister og blive hamrende dygtige til det, de arbejder med.«

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.