Ingen stropper - selvbygget vogn klarer sikkerheden

Halmfirma har bygget deres egen vogn, der er helt fri for stropper.

Forrige vinter gik halmselskabet Halm80, der holder til på Nordøstfyn, i gang med at bygge deres egen halmvogn. De var trætte af at bruge tid på surre halmballerne fast med stropper, når de køber halm af landmænd og sælger det videre til blandt andet kraftværker.

De vogne, der selv kunne fæstne halmballerne, havde en anordning, der var for dyr. Så Halm80 lavede deres egen løsning.

"Vi har en smed på det, der ikke er helt tabt bag en vogn, hvis vi skal sige det sådan," forklarer driftschef Christopher Jensen.

Den hjemmebyggede vogn er lavet på en lastbiltrailer. Ved hjælp af olietryk løftes fangarmen op. Herefter placeres 22 bigballer, som holdes fast af fangarmen, der presses ned i ballerne. Stempler holder fangarmen fast.

Ved andre modeller blev armene hevet nedad i stedet for op, som ved Halm80's vogn.

"Vi tænkte, at det var smartere, hvis det blev hevet op i luften i stedet for at hevet ned mod jorden, når man skal læsse. Det er også i en anden prisklasse end de andre, vi kiggede på. Det virker rigtig godt," siger Christopher Jensen.

De sparer cirka 15 minutter pr. læs ved den automatiske anordning.

"Det er holdbart, og det virker – og vi er fri for alle de dumme stropper," siger Rasmus Hvid, medarbejder ved Halm80, som lagde et foto op på Facebook-gruppen Traktorgruppen med vognen.

Christopher Jensen beretter, at vognen i alt har kostet cirka 190.000 kr. at producere. Anordningen kostede 40.000-50.000 kr., inkl. mandetimer.

Den kommende vinter er planen, at deres smed bygger to vogne ekstra.

Hvis der nu er en, der læser artiklen, der overvejer, om man kunne købe sådan en vogn, er det så noget I har overvejet?

"Ja, det har vi overvejet. Der er flere, der har rettet henvendelse på den, og vi overvejer da også om vi skal sælge en af de to, vi bygger til vinter," svarer Christopher Jensen.

For tiden kører en debat på Facebook, hvor mange brokker sig over landmænd, der kører uden stropper.

Christopher Jensen er ikke i tvivl:

"Der skal stropper på. Der er ikke nogen, der kan tilgive sig selv, hvis der sker et eller andet."

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.