Nordjysk mejetærsker høster EU-støtte

Haldrup i Løgstør får 375.000 kroner af EU til at udvikle en ny mejetærsker, der skal være med til at afhjælpe verdens fødevareknaphed.

Haldrup - der producerer forskningsmejetærskere - har en ny maskine på vej, der har enestående potentiale i hele Europa, ja faktisk verden.

Derfor har den nordjyske maskinproducent nu fået 375.000 kroner fra EU-Kommissionen til at modne deres produkt.

Mejetærskeren er en ny beregnet til forskning, og den kan derfor analysere indholdsstofferne i afgrøder på marken allerede på høsttidspunktet.

”Jeg har gået i 30 år og skrevet ned, hvilke ønsker der var fra forsøgsfolkene,” beretter Jens Haldrup, forskningschef ved Haldrup.

Sidste år udviklede han mejetærskeren, der kan styres efter GPS og har bedre komfort end tidligere, i samarbejde med Sejet Planteforædling. Næste punkt er at putte måleudstyr ind i maskinen, så den direkte ude i marken måle indhold af protein, gluten, fedt, olie, osv. For havre er fedtindholdet interessant, for byg protein, ved hvede er det gluten, osv. Dermed bliver det en interessant maskine for Haldrups kunder, der allerede inkluderer danske aktører som Sejet, DLF Trifolium, Aarhus Universitet, Landbohøjskolen ved Københavns Universitet og landboforeningerne. Også europæiske giganter som Syngenta og KWL er i kundebasen.

"De vil jo gerne have analyser direkte ude på mejetærskeren," siger Jens Haldrup om ønsket fra forskningsfolkene.

Haldrup er også i gang med at ekspandere i USA og Sydamerika.

Penge fra nye EU-pulje

Pengene er hentet i en ny støttepulje, som EU har indført under forskningsstøtteprogrammet. Puljen kaldes "SMV-instrumentet" og er nemmere for små og mellemstore virksomheder at søge end tidligere EU-ordninger. Pengene er også nemmere at bruge, eftersom der ikke er samme administrative dokumentationskrav som tidligere.

For at få støtte skal man leve op til forskellige samfundsmæssige interesser. I Haldrups tilfælde er mejetærskeren vigtig i forhold til at fødevaresikkerhed.

Det er et tæt samarbejde mellem Væksthus Nordjylland, Himmerlands Udviklingsråd, Norddanmarks EU-kontor og konsulentvirksomheden Innovayt, der har været med til at sikre støtten til Haldrup.

"Mange virksomheder beskriver typisk deres produkt, når de ansøger om EU-støtte. Det er imidlertid lige så vigtigt at kunne sætte produktet ind i en større sammenhæng, hvor det for Haldrups vedkommende handler om planteforædling, bæredygtighed og fødevareknaphed," siger Anne-Mette Bak Nielsen, projektleder i Væksthus Nordjylland.

Emneord eu

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.