Sprøjtespecialist forudser stort pres på synsstederne

Mange har udskudt synet af marksprøjten. Hos Sprøjtespecialisten Brdr. Toft forudser man kø ved synsstederne frem til 26. november.

At være i god tid er sjældent en dårlig idé. Heller ikke når det gælder om at få synet sin marksprøjte i rette tid. Men hos sprøjtespecialisten Brdr. Toft i Sabro er der en vis bekymring over det store pres, der kan komme på synsstederne hen over året - netop fordi mange har udskudt synet.

Siden 2014 har ordningen med obligatoriske sprøjtesyn haft en indfasningsordning baseret på bedriftens CVR nummer. Alle sprøjter leveret før 31. december 2013 skal igennem sprøjtesyn inden 26. november 2016. Nye sprøjter leveret efter 1. januar 2014 skal synes første gang senest fem år efter anskaffelsen og herefter hvert tredje år. Frem til 2020 skal sprøjten synes hvert femte år og derefter hvert tredje år.

For bedrifter med CVR nummer der ender på 0-6 skulle synet allerede være gennemført, så er det ikke det, haster det meget med at få synet foretaget.

»Vi har indtryk af, at mange har trukket synet længst muligt, så der kan gå hen at blive kø ved synstederne i 2016,« forudser salgs- og marketingchef Finn Søndergaard, Brdr. Toft.

En vurdering er, at der tilsammen er gennemført lidt over 4.000 syn i alt i 2014 og 2015. Der er en forventning om, at der totalt skal synes op imod 15.000 sprøjter, så i 2016 skal der synes dobbelt så mange som i både 2014 og 2015 tilsammen.

»Det er mange, og alle kan ikke få synet deres sprøjte i november måned lige før deadline,« siger Finn Søndergaard, der råder til, at man bestiller sit syn i god tid.

Mælkeproducent må hælde mælk ud på marken 27. april · 13:19

Syn indrapporteres

Ingen sprøjte må anvendes efter 26. november i år, hvis ikke den er synet. Tages man i at anvende en usynet sprøjte, vanker der en klækkelig bøde.

»Vi indrapporterer alle sprøjtesyn online til Miljøstyrelsen, så det vil jo ikke være svært for Miljøstyrelsen at lave en liste over bedrifter, der endnu ikke har fået foretaget et syn,« siger Finn Søndergaard.

Hos Brdr. Toft har man nu foretaget over 150 sprøjtesyn, og der står mange på venteliste.

»Vi har medarbejdere, der ikke laver andet end at arbejde med sprøjter, og vi har reservedelene med i bilen, så vi kan foretage reparationer straks, således at sprøjten er synet, når vi kører fra gårdspladsen,« siger Finn Søndergaard.

Et syn af en 24 meter sprøjte koster typisk i niveauet 3.500-4.000 kr. og den udgift tjener sig let hjem igen, da det giver sikkerhed for fuld funktion i sprøjtesæsonen og større præcision i dosering og applicering.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu