Tilsynsmand: Mange problemer med Muleby-tanke

En anderledes samling og tynde kabler, giver Muleby gylletanke større risiko for rustne kabler.

At det igen var en Muleby gylletank, der kollapsede mandag, overrasker ikke en af de kontrollanter, der dagligt udfører tilsyn.

"Muleby er der, hvor vi finder flest fejl og som har de fleste dårlige kabler. Det er sjældent, at vi finder kabelfejl hos andre end Muleby-tanke, " siger Knud Overgaard Andersen, der arbejder som beholderkontrollant og bygningskonsulent ved LMO i Viborg.

Han har ikke selv været med til at udføre tilsyn på nogen af de tre tanke, der er kollapset, men kender udmærket de svaghedstegn, som gylletankene kan være svækket af.

"Dengang brugte Muleby kabler, som var 3/8 tommer (9,3 millimeter, red), men det gik alle væk fra at bruge for 20 år siden, da de jo ruster hurtigere end de tykkere kabler, der bruges i dag. Vi finder sjældent fejl på de tykke kabler, men vi finder af og til på de tynde," siger Knud Overgaard Andersen.

Men kablerne er ikke den eneste udfordring ved Muleby beholderne.

"Det kan være svært at se, hvordan et kabel har det, for på Muleby tankene er kabelsamlingerne skjult inde i betonspændeelementet. Det er umuligt at forhindre, at der kommer vand ind, og man kan ikke se om kabelsamlingen ruster over, selvom resten af kablet har det fint. Når vi tjekker kablerne bruger vi derfor et koben til at lave nogle kraftige ryk og derved tjekke, at de ikke giver sig for meget," siger Knud Overgaard Andersen.

Han fortæller, at de fleste kabelfejl sker under jorden og derfor er det svært for landmanden selv at holde øje med i det daglige.

Til gengæld mener Knud Overgaard, at de tre kollaps tyder på et helt andet problem.

"Ud fra de billeder jeg har set, så ligner det, at det er et kabel over jorden, der er bristet. Når først et kabel giver efter, så er belastningen så stor, at der ikke går længe før de andre også gør," siger han.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.