Temadag for spirende landmænd: Sådan når du drømmen

Unge med en drøm om kommende et liv som landmænd bliver for alvor kastet ud i at skulle håndtere de udfordringer, jobbet byder på, når LMO og LandboUngdom inviterer til LMO Temadag den 22. november.

Det kan virke som en enorm opgave for vordende landmænd at gå fra skolebænken til selvstændig landmand med ansvar for ansatte, hundredvis af produktionsdyr og store millionlån i banken. 

Men den svære vej får mere end hundrede spirende landmænd hjælp til at få kortlagt, når LMO og LandboUngdom afholder Temadag den 20. november.

Det skriver LMO i en pressemeddelelse.

Deltagerne er hovedsageligt studerende på flere af landets landbrugsskoler, og på dagen stiller LMO med et ekspertpanel af rådgivere, som kan hjælpe de studerende videre til at finde deres rette hylde – hvad enten det er som selvstændig landmand, som driftsleder eller måske en karriere i rådgivningsbranchen.

”Uanset om man drømmer om et liv som selvstændig eller driftsleder, så kræver det, at der skal handling bag ordene. Her til dagen hjælper vi de unge landmænd med at tage de skridt, der skal til for at nå i mål”, siger Rasmus Riber Rasmussen, virksomhedsrådgiver hos LMO, der starter dagen med et oplæg om netop rejsen fra drøm til virkelighed. 

Undgå et sminket lig

”For at realisere drømmen kræver det, at man virkelig finder ud af, hvad man drømmer om; det er ikke bare at være selvstændig, for vil man gerne have en kæmpestor gård med mange ansatte, vil man producere specialprodukter, eller skal man noget helt tredje? Det tester vi af på dagen og giver dem konkrete værktøjer til at få indfriet ønskerne”, siger Rasmus Riber Rasmussen. 

”Derudover handler det naturligvis også om økonomi. Når man har sparet en million kroner sammen, hvordan får man den så til at slå til, og hvordan gør man sig attraktiv over for banken? Og hvordan undgår man at købe et sminket lig?”, spørger han retorisk. 

Baggrunden for at afholde dagen er blandt andet, at erhvervet står over for en stor pukkel af generationsskifter. 

”Gennemsnitsalderen for landmænd er tårnhøj, og der skal generationsskiftes rigtigt mange landbrug i de kommende år. Derfor er det jo naturligt, at det er de unge på skolebænken i dag, der skal overtage en del af ejendommene og virksomhederne. Det arbejder vi på at imødekomme med dagen her”. 

Møder unge der har ført drømmen ud i livet 

På dagen møder de studerende andre landmænd, som har ført deres drømme ud i livet. Blandt andet vil den unge landmand Kristian Thomsen fra Møldrup fortælle om, hvordan det var at få fem afslag i bankerne, inden han til sidst fik grønt lys til at overtage en ejendom.

I dag driver han en mælkebedrift med 400 årskøer. 

Derudover får de også besøg af Nikolaj Greffel, der skiftede en spirende konsulentkarriere ud med staldgangen. Han har fået succes uden om det traditionelle ejerforhold og driver nu en produktion med 870 årssøer og en produktion af 28.000 smågrise i soholdsanlæg i lejede stalde. 

Får styr på strategien og kigger på gårdråd

Strategirådgiver Thomas Abildgaard Rasmussen giver også sit besyv med på dagen og taler med de unge om vigtigheden af at få styr på strategi og have de nødvendige ledelsesværktøjer i værktøjskassen. 

”Strategi er vigtigt for alle landmænd og om muligt endnu vigtigere, når man er ung. Pludselig står man med ansvaret selv og skal sørge for, at båden flyder. Og så er det essentielt, at man ved, hvor man skal hen, og hvad man skal fokusere på – så er der mulighed for at styre uden om de bump, man uundgåeligt støder på hen ad vejen”, siger Thomas Abildgaard Rasmussen.

Der vil også være en debat mellem formændene for LandboUngdom og formanden for Østjysk Landboforening, ligesom ”LMO og Monopolet” vil sætte deltagerne i dilemmaer fra hverdagen som selvstændig. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle