Torben Hansen: Landsforsøg reddede Boxer

Nu skal to kr. pr. hektar fra alle landmænd redde Landsforsøgene og det faglige beredskab.

Det er helt afgørende med et slagkraftigt, fagligt miljø og beredskab. Det fastslog Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer Planteavl, i sin beretning på årsmødet i Planteavl i Herning tirsdag. Problemet er, at det koster. I lyset af, at finansieringen af de hæderkronede Landsforsøg, er i fare for at forsvinde, har L&F Planteproduktion fået indført en hektarafgift på to kr. årligt til det faglige beredskab i Seges.

Torben Hansen pointerede på det skarpeste over for de 1.300 tilhørere, hvor vigtigt det er at have pengene til arbejdet for landbruget.

»Planteværn, drikkevand, gødningsdebatten. Der er nok at tage fat på! Uden et stærkt fagligt beredskab havde vi ikke haft Boxer eller prosulfocarb i dag, som alene giver på 250-500 kr. pr. hektar. Vi havde ikke kunnet imødegå IFROs fejlberegning af Landbrugspakkens konsekvenser. Det ville have kostet landbruget rigtig mange penge, hvis vi ikke havde været på banen,« sagde Torben Hansen.

Sætter toget i gang

De to kr. pr. hektar bliver til fire mio. kr. i alt. Det er ikke meget i sig selv, men ifølge Torben Hansen er de med til at geare forsøgsarbejdet. For når de søger 100 kr. i tilskud, skal de selv stille med 5-10 kr.

»De to kr. er med til at sætte toget i gang. Vi kan ikke længere søge penge uden selv at have penge med. Uden de 2 kr. kunne det ske, at vi ikke havde råd til at søge promilleafgiftsmidler til vigtige projekter. De bliver til 50-60 mio. kr.,« siger han.

Torben Hansen slog også fast, at L&F Planteproduktion arbejder for at afskaffe pesticidafgifterne, selv om de indirekte bidrager til forsøgsarbejdet.

»Den udfordring ville jeg meget gerne tage. Alle vil få glæde af at få afskaffet pesticidafgiften, så hellere indføre produktionsafgifter i fællesskab,« siger han.

Faktaboks

3 Vigtige punkter fra beretningen

  1. Frivillige efterafgrøder: »Selvom vi har fået et urimeligt højt krav til etablering af frivillige efterafgrøder, så svarer det til en reduktion i kvælstofkvoten på 20.000 ton, hvis der ikke blev etableret én eneste hektar ekstra efterafgrøder. Og da Landbrugspakken betyder en kvoteforhøjelse på i niveauet 90.000 ton, så er vi stadig i et klart plus!« 
  2. Vandråd: »Vandrådene er en fin idé, men vi skal ikke tro, det bliver let at tage vandløb ud af vandplanerne. Vi er meget skuffede over udmeldingen om, at der kun forventes at blive taget 900-1.500 km små vandløb ud af vandplanerne, der kom kort inden jul. Det viser sig, at der stort set ikke er ændret på kriterierne, og tallet er milevidt fra Eva Kjer Hansens lovede 6.000 km fra november 2015.« 
  3. Glyphosat: Producer det, forbrugerne vil have. Når Seges fraråder nedvisning af maltbyg med glyphosat før høst, handler det ikke om sundhed, men om at sikre afsætningen. For vigtige handelspartnere i Tyskland, Sverige og Danmark ser kritisk på glyphosat. Selv om myndighederne i Tyskland vurderer, at en person på 60 kg skal drikke 1.000 liter øl om dagen, før et eventuelt indhold af glyphosat er sundhedsskadeligt, fastslog Torben Hansen i sin beretning.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle