Udenlandske journalister holder vågent øje med Svinekongressen

Mange udenlandske journalister tager turen til Herning for at deltage i årets Svinekongres. De er især interesserede i omverdens- og forretningsforholdene for de danske producenter, da det har betydning for handlen med svin i flere europæiske lande.

Journalister og fagfolk fra Sverige, Tyskland og Storbritannien var repræsenteret til et særskilt pressemøde på årets svinekongres.

”Vi har holdt et decideret møde for udenlandske journalister de sidste seks år på kongressen, og vi har gode erfaringer med udbyttet af det. Sidste år blev der skrevet over 15 artikler bare fra den svenske presse, og i år har vi journalister med fra endnu flere lande”, fortæller seniorkonsulent for afsætning i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Vernon Kristiansen.

"Det er vigtigt at få formidlet dansk innovation til udlandet, for det har alt andet lige også en effekt på afsætningen i fremtiden. Vi skal være gode til at fortælle, hvad vi gør godt", tilføjer hun.

Danske forhold er interessante

Næstformand i L&F Svineproduktion, Søren Søndergaard, og Sektordirektør i Seges Svin, Christian Fink, gav først en kort introduktion til den danske svinebranches forhold i øjeblikket, og derefter var der tid til spørgsmål.

Fra starten blev der lagt fokus på udfordringerne i den danske svinesektor, og det vækkede tydeligvis nysgerrigheden hos den udenlandske presse.

”Hvordan er det så at være dansk svineproducent i øjeblikket”? Lød det første spørgsmål.

”Hvis i lagde mærke til vejret herude i morges, så er det lidt sådan, det er at være dansk svineproducent lige nu. Det er stormfuldt og vinden bider. Det er gråt og ikke spor sjovt”, fortalte Søren Søndergaard forsamlingen.

"Omkring 20 procent af de danske svineproduktioner er i overhængende fare for at gå konkurs, som branchen ser ud lige nu", supplerede Christian Fink også mødets deltagere.

Hvad med den danske velfærd?

Med til det udenlandske pressemøde var også repræsentanter for enkelte danske dyrevelfærdsorganisationer.

Her var der især nysgerrighed for, hvordan dansk dyrevelfærd bliver videreformidlet til udlandet. 

”Hvad bliver der gjort for at eksportere den danske model, når det kommer til at mærke varerne i supermarkederne i forhold til dyrevelfærd”? Lød et af spørgsmålene fra deltagerne. 

”Det danske velfærdsmærke med de tre hjerter, er et af de eksempler jeg har med, når jeg taler med de engelske retail-handlere. Desværre oplever jeg ikke, at interessen for tiltaget er særlig stor endnu", kunne ansat i Danish Crown, England, Robert Smith, fortælle fra sin egen deltagerplads. 

"Svinekongressen i Herning er en af verdens bedste"

Men hvorfor er det så interessant for udenlandske journalister, at besøge den danske svinekongres? 

Britisk bladindehaver for magasinet ’Whole Hog Brief’, Dr. John Strak, mener at man især i Herning får noget for pengene som faginteresseret.

”Jeg rejser rundt til svinekongresser over hele verden. USA, Asien og Rusland. Kongressen i Herning er og har længe været en af de bedste faglige begivenheder for svinebranchen i hele verden, når jeg sammenligner”, lyder det med sikkerhed fra den britiske journalist.

”Man kan få meget med hjem herfra. Både på den teknologiske, politiske og forretningsmæssige side, hvor meget af stoffet kan perspektiveres til udlandet. Især os der kommer fra Storbritannien, som handler så meget kød med Danmark, har godt af at se hvor den danske branche bevæger sig hen ad”, uddyber han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle