Udsigt til rekordår for fødevareeksport

Den danske fødevareeksport forventes at ramme historisk høje 163 mia. kr. ved årets udgang.

Når udenlandske virksomheder skal bruge alt fra enzymer til grisekød og landbrugsmaskiner, er det i højere grad danske produkter, der bliver taget af hylderne.

Det viser tallene i den seneste eksportanalyse fra Landbrug & Fødevarer, der vurderer, at den danske fødevareklynges eksport vil ramme 163 mia. kr. ved udgangen af 2017.

Det er væsentligt over den hidtidige rekord fra 2015, der lød på 157 mia. kr.

»Det er historisk og skyldes både, at verdenspriserne er steget, men også at de danske virksomheder har været dygtige til at afsætte deres varer i udlandet. Prislejerne på de globale markeder kan vi ikke ændre på, og det er generelt relativt dyrere at producere varer i Danmark på grund af løn- og afgiftsniveauet, men alligevel lykkes det for virksomhederne«, siger Finn Christensen, statistikchef hos L&F.

Svin og mælk trækker op

Han fortæller, at vi i Danmark også har været begunstiget af stigende råvarepriser.

Alene eksportprisen på grisekød er steget knap 13 pct. i de første fem måneder af 2017 i forhold til perioden i 2016, og ligeledes er priserne på mejeriprodukter steget 11 pct.

Den udvikling har bl.a. medført, at den gennemsnitlige månedlige eksport efter årets første fem måneder ender på knap 13,2 mia. kr. Det er væsentligt mere end gennemsnittet i 2016, som endte på 12,5 mia. kr.

 

Vækst over hele verden

Generelt har den danske eksport inden for fødevaresektoren fået fart på over hele verden, men især Tyskland, som er Danmarks suverænt største eksportmarked, har taget for sig af danske produkter.

Tyskerne har importeret 13 pct. flere danske produkter i de første fem måneder af 2017 end året før, og kigger man ud til Fjernøsten, har også Thailand og Cambodia for alvor fået øjnene op for danske produkter. Her steg eksporten med hhv. 146 og 81 pct., dog fra et relativt lavt niveau.

Stærk krone er hæmsko

Det er ifølge Finn Christensen vigtigt at notere sig, at de rekordhøje eksportrater endda finder sted til trods for, at den danske krone er styrket over for en række nøglevalutaer siden december, ikke mindst over for det engelske pund og kinesiske yuan.

Det betyder, at de danske varer bliver relativt dyrere at købe i forhold til lokale varer.

»At kronen er styrket, er et udtryk for, at der er positiv tiltro til den danske økonomi. Til trods for det formår vi stadig at afsætte vores varer; i bund og grund handler det om kvaliteten. Når vi eksporterer fra Danmark, får man jo en samlet kvalitetspakke, ikke bare i den forstand, at kvaliteten er i orden, når man sætter tænderne i et stykke kød eller en ost, men det handler f.eks. også om at overholde aftaler for leverancer, så kunden oplever punktlighed og ensartet kvalitet. Og det er noget, man er villig til at betale for i udlandet«.

Faktaboks

Baggrund: Analyse af fødevareklyngens eksport

  • Når analysen omtaler den danske fødevareklynge, indbefatter det tre områder: De rene fødevarer til menneskelig konsum, bl.a. grisekød og mælk, de biobaserede produkter såsom enzymer mm. og agroteknologi herunder landbrugsmaskiner og teknik.
  • Analysen tager udgangspunkt i de fem første måneder af 2017 målt op imod de fem første måneder af 2016. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle