Udsigt til at svinefoderet stiger 25 kroner pr. 100 kg

Korn afregnes til priser mellem 110 og 118 kr. leveret til foderstof-forretning. "Vær opmærksom på fradrag og på, hvem der betaler fragten," siger svineproduktionskonsulent Vagn Johansen, LandboNord SvineRådgivning.

Ifølge svineproduktionskonsulent Vagn Johansen, LandboNord, er der ingen aktivitet omkring handlen med svinefoder. Og hans råd til svineproducenterne er da også at tage den med ro og afvente udviklingen den kommende tid. De kornpriser, han har fået oplyst, har ligget mellem 110 og 118 kroner pr. 100 kg.

"Vær opmærksom på, hvem der betaler fragten," lyder rådet fra Vagn Johansen. Fragten fra landmanden til foderstofforretning er typisk fem kroner pr. 100 kg. Han råder samtidig landmændene til at være opmærksom på, hvilke andre fradrag der kan komme ud over fragten.

"Der eksisterer jo ingen kornafregningsaftale, og dermed kan der være mere frit spil for den enkelte grovvareforretning," siger Vagn Johansen.

Notering skal stige en krone

Udsigten til stigende foderpriser får stor indflydelse på økonomien i svineproduktionen det kommende år. En svineproducent med 200 søer og en leverance af 5.000 slagtesvin årligt har udsigt til at skulle betale 375.000 kroner mere for foderet i det kommende år.

Skal han kompenseres for stigningen i foderprisen, svarer det til, at svinenoteringen skal stige med en krone som gennemsnit i det kommende år. Noget der ikke umiddelbart er udsigt til.

Planteavlen redder økonomien

Men da svineproducenten også selv er kornavler, får han noget af den stigende foderpris dækket ind gennem højere salgspriser på sine markafgrøder. Hvor meget afhænger af, hvor stort areal han dyrker i forhold til sit foderbehov.

Hvis den pågældende svineproducent dyrker et areal der svarer til bedriftens harmoniareal på 162 ha, og i gennemsnit avler 55 hkg pr. ha og kan sælge sine afgrøder til 25 kr. mere pr. 100 kg, vil hans merindtægt fra markbruget være 225.000 kr. Da merudgiften til foder beløb sig til 375.000 kr., mangler der, alt andet lige, 150.000 kr. på bundlinjen, når høståret 2007/08 er omme.

Hvis merudgiften på 150.000 kr. skal hentes hjem til bedriften gennem en højere slagtesvinenotering, skal noteringen stige omkring 40 øre.

Danish Crown:

+40 øre ikke urealistisk

Hos Danish Crown mener divisionsdirektør Jens Haven Christiansen, at en foderprisstigning over tid vil afspejle sig i en stigende svinenotering.

"Men det kræver, at produktionen indskrænkes," påpeger han og siger samtidig, at det ikke nødvendigvis skal være i Danmark, at nedgangen i produktionen skal ske. Sammenhængen mellem noteringen og produktionens størrelse er dog mindre tydelig i dag end tidligere.

"På kort sigt kan vi opleve det modsatte, nemlig at producenterne effektiviserer mere, når noteringen er lav i stedet for at indskrænke produktionen," siger Jens Haven Christiansen og pointerer, at det på globalt plan er nødvendigt med en faldende produktion, hvis prisen skal stige.

"Ser vi en faldende produktion i løbet af efteråret og vinteren, så er 40 øre ikke urealistisk," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle