Udvalgt til weekend: ’Det, jeg har kæmpet mest med, er min egen accept’

Simon Schelde (24) er yngste søn på slægtsgården Nørupgaard. Da han for seks år siden sprang ud som homoseksuel, var hans største betænkelighed: Bliver far nu skuffet?

En sommerdag i august 2012 er gået over i familieanekdoterne på Nørupgaard hos ægteparret Asger Christensen, tidligere formand for Kolding Herreds Landbrugsforening og sygeplejerske Inge Schelde, og parrets fire voksne børn.

Asger Christensens og Inge Scheldes mellemste søn kommer ud i køkkenet, hvor han finder sin far og lillebror Simon opløst i gråd.

»Hvad er der sket? Er mormor død?« råber han forfærdet med det første skrækscenarie, der falder ham ind.

18-årige Simon svarer grådkvalt: "Nej, det er meget værre. Jeg tror nok, jeg er homoseksuel!"

Seks år senere runger latteren ved det samme køkkenbord, mens storfamilien i tre generationer er ved at gøre sig klar til fælles skiferie i Østrig med koner, børn og kærester M/K.

Lillesøster Anne Marie sysler i baggrunden med sandwiches til køreturen ned gennem Europa, og på bordet hober stabler af nybagte tærter sig op.

Nervøs for reaktionen

I dag er Simons seksuelle orientering ikke længere et emne, der optager familien.

Nu er det alle de egentlige begivenheder, der fylder: Simons nyslåede bachelor i statskundskab, hans kærestes netop afsluttede medicinstudium, og at de to er blevet ringforlovede.

Men for seks år siden sad nerverne uden på tøjet, da den 18-årige landmandssøn skulle breake ’nyheden’ for sin familie. For nok er der homoseksuelle rollemodeller i det danske samfund. Ministre, TV-journalister, sportsfolk. Men homoseksuelle landmænd? Dem hører man ikke meget til, og det er ikke mange årtier siden, at det var et skamfuldt emne.

Man risikerede at blive udskilt af familien.

På Nørupgaard har generation efter generation af landmænd af Schelde-familien afløst hinanden siden 1767 - begge sider af familien har rødder i Indre Mission.

I Simon gnavede en lille ængstelse: Ville han skuffe sin far? Hvad ville resten af familien sige?

Far med sang på læben

Det blev Inge, han først betroede sig til. Reaktionen var som forventet kærlig og accepterende.

Far og søn mødtes næste dag over rugbrødsmadder i køkkenet. Asger stod med ryggen til og sagde henkastet noget om, at han hele morgenen havde haft den her sang i hovedet, den fra Højskolesangbogen: "Du kom med alt det, der var dig". Sangen af Jens Rosendal handler om forfatterens egen homoseksuelle kærlighed, så Simon var straks klar over, at katten var ude af sækken.

Så var det, det endte i store følelser ved køkkenbordet.

Næste stop, mormor på næsten 90, tog også barnebarnets nyhed med fatning, selv om hendes indgående spørgsmål af intim-teknisk art var tæt på at bringe budbringeren ud af fatning. Det samme gjorde kommentarer og spørgsmål fra bekendte i det lille lokalsamfund, som familien ikke var helt klar til.

"Man skal lige på plads med sig selv, inden man er komfortabel med, at andre bringer så personlige emner på banen", siger Inge Schelde.

Uroen for knubs

Alligevel er familiens budskab, at åbenhed og afmystificering, også om noget så privat som seksuel orientering, har været det rigtige for dem.

"Men min første tanke var da: Nu får han nogle knubs i sit liv, som andre 18-årige slipper for", siger Inge Schelde.

"Jeg er glad for, at Simon er ung i dag og ikke for 50 år siden. Selv nu er der mange lande i Europa, hvor unge homoseksuelle diskrimineres", siger Asger Christensen.

Simons egne erfaringer er, at ulemperne som homoseksuel i Danmark er beskedne. Faktisk kan han ikke huske én eneste ubehagelig reaktion eller kommentar hverken i gymnasiet, i lokalsamfundet eller i nattelivet i København.

"Det, jeg har skullet kæmpe mest med, er faktisk min egen accept, mit eget hoved. Man er bange for at skuffe. Og så det at blive snakket om i lokalsamfundet".

Overfaldet

Alligevel blev dét, som Simon Scheldes forældre havde gruet allermest for, i sommeren 2017 uhyggelig realitet i et tog mellem København og Høje Tåstrup.

Et kindkys af Simons ven, nu forlovede, fik en medpassager til at rejse sig og i forbifarten sende en spytklat i Simons retning. Da Simon rejste sig og spurgte: "Hvad har du gang i?" fik han et knytnæveslag i ansigtet.

Dét, der efterfølgende skete, er imidlertid dét, der har sat sig mest i de to unge mænd: I stedet for at vende blikket den anden vej kom hele togkupéen og DSB-personalet til hjælp: Voldsmanden blev pacificeret og holdt tilbage, til politiet nåede frem.

Det hele blev beskrevet på Facebook af en ukendt medpassager. Her blev det delt og delt og delt igen. Og så var Simon, hans kæreste og deres familier med ét landskendte.

Den homofobiske voldsmand viste sig at være en udlænding på kort besøg i Danmark. Han blev senere idømt fire måneders fængsel og udvist af Danmark i seks år.

Historien og dens heldige udfald gjorde, at Simon og hans kæreste Laeth i dag ikke følger sig mærkede af episoden.

"Men tænk, hvis det var sket i en mørk gyde en mørk nat. Så kunne det være gået langt værre", gyser Asger Christensen.

Fadder til Fanø-pride

Inspireret af begivenhederne arrangerede en ’regnbuemor’ på Fanø øens første pride nogen sinde - en parade for mangfoldighed.

Og, som Simon siger: "På en måde er det jo også forældrene, der springer ud".

Inge Schelde og Asger Christensen nikker. Det, at have et homoseksuelt barn, har også forandret deres liv.

I dag føler de sig som ambassadører for rummelighed. For at unge mennesker kan leve deres liv i tryghed og accept uanset seksuel orientering.

"Kan vi flytte holdningerne bare et ’my’ (måleenhed, milliontedel, red.) ved at fortælle om vores familie, er det værd at stå frem", siger Inge Schelde.

"Vi elsker vores børn uden forbehold, og vi hverken kan eller skal blande os i deres livsvalg", siger Asger Christensen og rømmer sig.

Sagde op som 13-årig

Kunne Simon så i princippet være blevet den søn, der skulle være landmanden på Nørupgaard, med en mand som ægtefælle?

Sagtens, mener han selv. Hvis det ellers havde haft hans interesse.

"Simon sagde op her på gården, da han var 13", fortæller Inge Schelde: "Han blev sat til at malke en morgen, selv om det var storebrors tur".

"Jeg var rasende. Og så klattede den her ko mig lige ned i hovedet", siger Simon.

Faktaboks

Lang slægtshistorie på Nørupgaard:

  • Simon Schelde er yngste søn af mælkeproducent, V-politiker Asger Christensen og Inge Schelde, der er 8. generation på Nørupgaard. 
  • Gården, som i dag består af 600 malkekøer og 400 hektar agerjord, har været i familiens eje siden 1767. 
  • Asger og Inge har fire børn, hvoraf de to ældste sønner, Peter og Johan, er landmænd. Simon læser statskundskab i København, hvor lillesøster og sygeplejerske Marie også bor.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle