Ugen på spidsen: Flere foderafprøvninger, tak

En foderafprøvning i en slagtesvinebesætning viser overraskende stor forskel mellem fire færdigblandinger.

Seges har to interessante afprøvninger omkring svinefoder for tiden.

Den ene analyserer 150 færdigfoderblandinger fra 10 firmaer. I det store hele viser analyserne, at foderet indeholder det som deklarationen lover.

Dog skiller Danish Agro sig lidt uheldigt ud ved at have flere dumpere for foderenheder end de øvrige firmaer. En foderprøve dumper først, når indholdet af foderenheder er mere end fire foderenheder under deklarationen.
En slagtesvineblanding med et deklareret indhold på 107 foderenheder dumper altså ikke, hvis analysen viser 103 foderenheder.

Viser analysen derimod kun 102 foderenheder, dumper prøven.

Hvis jeg havde købt foder med et forventet indhold på 107 foderenheder, ville jeg føle mig snydt både med et resultat på 102 og 103 foderenheder, uanset at det kun er det ene resultat der dumper ifølge lovgivningen på området.

Med den størrelse og det billede Danish Agro gerne vil tegne af sig selv, forventer jeg, at de gør det bedre i fremtiden.

Test i praksis

Den anden afprøvning der er på vej fra Seges er en test i praksis. Fire slagtesvineblandinger fra ATR, Danish Agro, DLG og Vestjyllands Andel er testet mod hinanden i samme besætning.

Daglig tilvækst svinger fra 981 til 1011 g. Foderforbruget mellem 2,78 og 2,85 og kødprocenten fra 59,2 til 60,1.
Det giver en produktionsværdi pr. stiplads fra 510 til 565 kr. når man sætter de fire blandinger til samme pris.

Vi ved ikke om de fire blandinger reelt kostede det samme, men uanset om det er tilfældet eller ej, synes jeg, at resultatet viser, at det ikke er ligegyldigt hvilket firma, man handler hos.

Derfor ville det være kærkomment hvis Seges med jævne mellemrum gennemførte lignende forsøg i praksis.

Læs mere om resultatet i næste udgave af magasinet Svin, der udkommer i uge 9.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle