Ugen på spidsen: Kommer der mon flere slagtesvin i år?

De første tilsagn til Moderniseringsstøtteordningen er givet, men spørgsmålet er, om det er nok til at løfte slagtesvineproduktionen.

Der er rigtig mange penge på vej til de svineproducenter, som har planer om at bygge eller renovere slagtesvinestalde. Pengene kommer fra den såkaldte Moderniseringsstøtteordning til slagtesvin, og samlet er der mere end 300 mio. kr. til uddeling.

Med andre ord er der god grobund for en udvidelse af slagtesvineantallet er i Danmark.

Spørgsmålet er så bare, om støttekronerne kommer til at gøre en forskel i år?

Jeg kan have mine tvivl, for dels har processen med tilsagn om støttekronerne været forsinket, og dels er der mindre producenter, som lukker ned efter mange år med produktion af slagtesvin. Typisk fordi staldene er utilsvarende eller nedslidte.

Men der er måske også en anden faktor, som kommer til at få en betydning i forhold til udvidelsen af slagtesvineantallet.

Prisen på 30 kgs-grisen

Det er prisen på 30 kgs-grisen, som jeg tænker gør en forskel.

Når noteringen for en smågris er så høj, som det er tilfældet for tiden, kan jeg godt forestille mig, at der er flere ansøgere til slagtesvinestaldene, som hellere ser tiden an, inden de går i jorden og påbegynder byggeri.
Men en høj smågrisenotering presser også økonomien for slagtesvineneproducenterne, fordi indkøb af smågrisene æder af profitten.

Hvordan går det så med udviklingen i slagtningerne i Danmark i år?

De første tal er dukket op, og de viser, at smågriseeksporten spurter frem til 1,1 mio. eksporterede smågrise (en fremgang på cirka 140.000 smågrise i forhold til januar 2016), mens nedturen fortsætter for slagtningerne i Danmark.

I januar 2017 var der 1.543.548 slagtninger svarende til 70.161 slagtninger dagligt. Det er et markant fald i forhold til samme måned sidste år, hvor det blev til samlet 1.592.463 slagtninger svarende til 79.623 slagtninger dagligt (tallene er fra Danske Svineproducenter, red).

Udviklingen går i den forkerte retning, hvis man anskuer sektoren ud fra antallet af arbejdspladser på staldgangen og slagterierne. Men der er også en reel udfordring, hvis afrikansk svinepest rammer Tyskland og dermed en risiko for lukning af den dansk/tyske grænse.

Spændende bliver det under alle omstændigheder at følge udviklingen i de kommende måneder. 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle