Ugen på spidsen: Smågrise bliver klemt og glemt

Hos LMO har konsulenterne Søren Andersen og Anders P. Andersen studeret tal for smågrisene. Det var ikke opløftende.

Der er fokus på farestalden og der er fokus på slagtesvinestalden. Imellem disse to afdelinger bliver smågrisene klemt og glemt i mange besætninger.

Det fremgår tydeligt af tal fra DB-tjek, som Søren Andersen og Anders P. Andersen fra LMO har studeret.

»Vi ser en meget stor forskel på smågrisenes resultater,« siger de, og peger på, at hverken tilvækst eller foderforbrug har forbedret sig i mange år.

Det er der flere forklaringer på. Først og fremmest skyldes det for ringe plads i smågrisestaldene og for ringe opmærksomhed omkring dyregruppen.

Mange sohold producerer fem-seks smågrise mere end de er dimensioneret til.

»Det går måske godt den første uge eller to, men derefter kniber det med plads i stien, omkring foderautomater og drikkenipler. Det koster på effektiviteten,« forklarer de.

Svineproducenten kan vælge forskellige modtræk for at undgå overbelægning.

»Man kan reducere soantallet, man kan bygge smågrisepladser eller man kan sælge smågrise nogle uger efter fravænnning,« foreslår de.

Tidligere blev der etableret en del FRATS-besætninger. Mange af dem kører i dag med indsættelse af 30 kgs grise fordi de ikke kunne få gode fravænningsgrise.

»Disse besætninger kunne måske overtales til at modtage smågrise på 9-10 kg og derved aflaste soholderne,« siger de.

Du kan læse mere om de to konsulenters vuderinger og synspunkter i en af de kommende udgaver af LandbrugsAvisen.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle