Ugen på spidsen: To unge svineproducenter imponerede mig forleden

Man kan ikke andet end smile, når man indimellem møder helt unge nyetablerede svineproducenter.

Der er udpræget mangel på unge svineproducenter, men dem, der har fået en fod indenfor, gør det godt.
I de seneste par uger har jeg haft fornøjelsen af at møde et par stykker, der gerne vil slå igennem i svinebranchen.

Hvor er det skønt at mærke, hvordan de trives med deres arbejde og fornemmer deres lyst til at vil gøre en forskel.

Forleden var jeg i Nordjylland, hvor en ung landmand havde lejet nogle af sin fars marker og købt nogle grise fra ham (grise han i øvrigt selv passer, idet han også er daglig leder på farens gård).

Forretningmodellen var simpel - grisene opfedes på friland fra 30 kg. De er konventionelle, har hele haler og får ingen medicin.

Det er der tilsyneladende afsætning i.

100 grise er på produktionsplanen i 2017, og afsætningen går rigtig godt, ikke mindst fordi den unge landmand selv har taget en sælgerkasket på og opsøgt kunderne. Sådan kan det gøres.

Jeg var også på Mors forleden. Her talte jeg med en ung landmand og hans kone, der nu på andet år knokler med deres soejendom, som de overtog i 2015.

De satte et realistisk budget, holdt fast i prisen, som de ville give for den konkursramte ejendom, fik den og står i dag med et godt udgangspunkt for fremtiden.

Med det skarpe budget fik parret samtidig råd til at sanere ejendommen, foretog de nødvendige optimeringer og kan i dag se tilbage på et særdeles positivt forløb, hvor produktiviteten allerede banker på blandt de bedste producenter herhjemme.

Der er ingen tvivl om, at succesen - hvad enten det er landmanden på friland eller den konventionelle bedriftsejer - kræver masser af hårdt arbejde.

Men det, der slår mig i mødet med de unge landmænd, er, at de har fulgt deres drømme og gået benhårdt efter dem. Samtidig udstråler de en stor begejstring for deres arbejde.

De elsker deres arbejde eller hobby, som de formentlig selv vil betegne det - og hvor er det fedt at opleve.

Det er så bare en skam, at det hører til sjældenhederne, at de svineproducenter, jeg møder, har en dåbsattest, der er under 30 år.

Det kan være særdeles vanskeligt at komme ind i erhvervet - men jeg synes de nævnte eksempler viser, at der er en stor vilje til at udvikle dansk svineproduktion.
 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle