Ugen på spidsen: Vent på det gode såbed - eller så vårbyg

Kan man ikke nå at få etableret vintersæden i et godt såbed, så vent til foråret og så vårbyg i stedet.

Efter en besværlig, våd og sen høst, havde de fleste af os nok håbet på en indian sommer.

Det fik vi i den grad sidste år, hvor vi kunne nyde temperaturer tæt på 30 grader midt i september, og såarbejdet gik som en leg. En skøn afslutning på en våd sommer.

En våd sommer har vi i den grad også haft i år - en sommer der endda vækker minder om sommeren 1987, som var århundredets skræksommer uden sol og med masser af regn og kulde.

Så slemt har det nok alligevel ikke været i år, men det føltes alligevel som om, at sommeren blev væk. Og nu er vi så gået i gang med et efterår, der umiddelbart virker lige så vådt.

Og med mindre man er uforbederlig optimist, er håbet om en gentagelse af sidste års indian sommer ved at være blæst laaaaangt væk. Er man i tvivl, kan man blot kaste et blik på næste uges vejrudsigt, der melder om regn, regn og atter regn.

Ikke just opmuntrende for dem, der endnu ikke har fået al høsten i hus. De fleste steder er der nok tale pletter eller delområder af marker, der er for våde at køre på. Men der er stadig nogen, der også har noget større arealer tilbage. Og for dem er det fortsat våde vejr intet mindre end en katastrofe.

I ugens LandbrugsAvisen kan du læse om en nordjysk landmand, der stadig mangler at høste 60 hektar raps, hvede og vårbyg - og tilhørende bjærgning af halm. Og hvad konsekvenserne er af det.

Vent med at etablere vintersæd

Det våde vejr betyder også, at markerne mange steder er alt for våde at jordbearbejde. Og at såning af vintersæden bliver forsinket.

Selvom man står og tripper for at komme i gang med efterårsarbejdet, fordi man kan se, at det bliver svært at nå det hele, er det vigtigt at have is i maven og vente til jorden er tjenlig. Ellers risikerer man både at ødelægge jorden og få en dårlig etablering af kornet.

Selvom kornet spirer frem, kan dårlig jordstruktur betyde, at det hurtigt går i stå og bliver gult, fordi rødderne ikke kan udvikle sig optimalt. Sådan en mark giver aldrig en god afgrøde. Og man risikerer omsåning til foråret.

Vårbyg er et godt alternativ

Så kan man ikke nå det hele under optimale forhold, så vent til foråret og så vårbyg i stedet. Det er faktisk slet ikke noget dårligt alternativ.

Samme budskab hører man ofte fra mange af landets planteavlskonsulenter. Og de er faktisk slet ikke så tossede, de planteavlskonsulenter. Det underbygges af Patriotisk Selskabs prognose for 2017, hvor dækningsbidrag 2 i vinterhvede og vårbyg ligger på linje med hinanden.

Oven i hatten får man med vårsæd langt færre problemer med græsukrudt og herbicidresistens.

 

Artiklen er første gang publiceret den 13. september 2017

Denne artikel er normalt forbeholdt abonnenter, men vi har i dag valgt at gøre den tilgængelig for alle. Køb abonnement på PLUS her.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Mark Plus "Ugen på spidsen" sætter Merete Hattesen og Lars Kelstrup, journalister og markfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet MARK og Mark Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.