Uvildig spredetest afslører stor undergødskning med P og K

Jysk Landbrugsrådgivning har sammenlignet spredning af en samgranuleret og en mekanisk blandet gødning. Den mekanisk blandede gødning dumpede.

»Den mekanisk blandede gødning dumpede med et brag, fordi den spredes så ujævnt, at 20 procent af planterne ikke får den næringsstoftildeling, som leverandøren lover. Det er der for så vidt ikke noget nyt i, for det har været resultatet af de tests, der er lavet gennem de seneste 30 år. Men det er rystende og respektløst, at grovvarefirmaerne fortsat sælger mekanisk blandede gødninger.«

Sådan siger Jens Nygaard, planteavlsrådgiver hos Jysk Landbrugsrådgivning, efter at have udført en spredetest af to sammenlignelige NPK-gødninger, hvor den ene er en mekanisk blandet gødning, mens den anden er samgranuleret gødning.

Testen blev udført i spredehallen hos Bogballe Research Center. Den viste, at den samgranulerede gødning blev spredt ordentligt, og at den havde det indhold af næringsstoffer, som den er deklareret med. Testen af den mekanisk blandede Favorit NPK 21-2-10 viste til gengæld, at den både blev spredt meget uens, og at den ikke indeholdt de mængder, som leverandøren lover.

Dyrt at købe billigt

»Ønsker man høje udbytter, skal man gå uden om de mekanisk blandede gødninger og i stedet vælge en samgranuleret gødning. Favorit-gødningen er et billigere produkt end de samgranulerede typer. Forskellen vil typisk være 30-40 kroner pr. 100 kg. Men når man samtidig skal kalkulere med et udbyttetab på grund af fejlgødskningen, så er der ingen tvivl om, at der er bedst økonomi i at anvende en samgranuleret gødning«, siger Jens Nygaard.

Det synspunkt mener han understøttes af den kendsgerning, at der i forbindelse med spredetesten blev fundet et dramatisk underindhold af kalium i den mekanisk blandede gødning, da kaliumindholdet kun var det halve af, hvad der fremgik af indholdsdeklarationen på Favorit NPK 21-2-10-gødningen.

»Når man ved, at alle næringsstoffer skal være til rådighed, for at planterne kan gro optimalt, så står det med denne test klart, at den meget dårlige spredning i dette tilfælde uundgåeligt vil medføre udbyttetab. Tabet for den enkelte planteavler vil være afhængigt af, hvordan fosfor- og kalitallene på marken er. Men et tab er uomtvisteligt,« siger Jens Nygaard.

Han tilføjer, at der er stor forskel på, om en spredetest viser, hvordan MÆNGDEN fordeles bag sprederen, og hvordan NÆRINGSSTOFFERNE fordeles, og at de grafer, landmænd ofte bliver præsenteret for, kun viser, hvordan mængden er fordelt.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle