Vejen fra mark til Matas var lang - nu sælger de udtræk af energipil

Nordjyske iværksættere udvinder stoffer af energipil, som kan bruges i kosmetik i Matas.

»Når vi leverer et helt træk flis til varmeværket på 90 kubikmeter og stiller en 10-liters dunk med Salixin-ekstrakt i bagenden, er den lige så meget værd som al flisen.«

Sådan lyder det tilfreds fra Henrik Bach, medindehaver af Ny Vraa Bioenergi og indehaver af den lille virksomhed Salixin A/S, der udvinder ekstrakter af pil, ekstrakter som har gavnlige effekter. Dermed hører han til dem, der har fået hul på bioøkonomien, hvor man udnytter mange dele af afgrøderne og bl.a. svinger sig op i de mere værdifulde dele af planterne.

Men sammen med Søren Fisker, som er direktør for foretagendet, fastslår han, at vejen fra pilestiklingerne plantes i marken og til produkterne ender i butikker som Matas er lang og brolagt med forhindringer.

»Det handler om at se en mulighed i sin produktion og gå en anden vej end flertallet. Det er frygtelig tungt, og når det er allermest håbløst, er det, som holder os oppe, de tilbagemeldinger vi får fra folk, der bruger produkterne,« siger de samstemmende.

Pil i kosmetik

Salixin A/S producerer et ekstrakt, som kan bruges i kosmetik. Når stoffet er udvundet, bruges pileflisen til energi som vanligt. Man får altså langt mere ud af det, man dyrker.

»Vi snakker om faktor 100 i arealudnyttelse,« siger Henrik Bach.

Ekstraktet udvindes af pilestiklinger. Det er lidt i familie med acetylsalisylsyre kendt fra kodimagnyler men dog naturligt fremstillet. Effekten er bl.a. smertestillende og antiinflammatorisk.

»Det er pilens egen forsvarsmekanisme mod bakterier og andet,« forklarer Søren Fisker.

Egentlig var det Henrik Bachs far, der gik og eksperimenterede lidt med det, bl.a til fodbad til køer. Men produktet var ustabilt.

»Vi har udviklet en måde at udtrække ekstraktet og stabilisere det,« forklarer Henrik Bach.

Den metode har de nu patent på.

220 Matas-butikker

De begiver sig ikke selv af med at lave kosmetik men sælger ekstraktet til kosmetikproducenter, der bruger det i cremer, tandpasta, shampoo, mundskyl med mere. Bl.a. køber kosmetikproducenten Bidro ekstraktet og sælger produktet i 220 Matas-butikker og over 100 Helsam-butikker. Nopa i Holstebro laver produkter af det til eksport, bl.a. til en stor mundskylskunde i Norge.

Producenterne får selv testet produkterne i udlandet, så de kan anprise virkningen.

I udlandet er der en helt anden indstilling til naturprodukter end i Danmark.

»Plantemedicin er en milliardindustri, problemet er for små producenter at vise, hvad deres produkter duer til. Det er en svær proces,« siger Søren Fisker.

Tre mio. kr. af egen lomme

I dag er Henrik Bach og Søren Fisker stolte over, at de er nået så langt, at de kan begynde at høste af investeringen.

»Det har kostet tre mio. kr. indtil nu af egen lomme,« siger Henrik Bach og tilføjer, at der ikke har været megen hjælp at hente, siden de startede i 2011.

»Dansk landbrug har været lidt betonagtig over for os. De italesætter os positivt, men de forsvinder undervejs. Jeg kunne tænke mig, at små nicheproducenter blev samlet i en fødekæde, så man kan komme ind de rigtige steder. Vi har brug for nogle til at anbefale os,« siger Henrik Bach.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle