Velfærdskontrol på 1.500 farme: Alle minkfarme skal kigges efter i sømmene

Hanne og Ole Kristensens farm er en af de første, der får de fire kontrolbesøg, der skal give dem WelFur-stemplet og dermed ret til også fremover at sælge deres minkskind.

Marianne Bisbjerg går lydløst gennem minkhallerne. Det er hvalpetid, og hun vil ikke forstyrre tæverne unødigt.

Bortset fra de bittesmå ’klik’, der lyder, når hun sætter sine visitkort fra Baltic Control på de bure, hun skal kontrollere lige om lidt, høres kun en tilfreds piben fra de mange tusind hvalpe, der er født på farmen i ugerne op til hendes besøg.

Som auditør for Baltic Control skal hun gennemgå Hanne og Ole Kristensens minkfarm i Hjallerup fra a til z.

På farmen er hun i gang med den anden af de tre obligatoriske velfærdskontroller, der skal bestås for at farmen kan få status som WelFur-godkendt, der fra 2020 indføres som et ultimativt krav, hvis man vil sælge skind på en af Kopenhagen Furs eller Saga Furs og NAFAs auktioner.

Hver af de fire kontroller varer mellem fire og seks timer. Og blandt de danske minkavlere har der været frygt for, om de nu også kunne slippe gennem nåleøjet og få det blå stempel ved den grundige kontrol, der fokuserer på alle forhold vedrørende dyrenes velfærd og foretages i tre forskellige perioder i minkens årscyklus og derefter med et årligt vedligeholdelsesbesøg.

Sommerfugle i maven

Hanne Kristensen havde da også selv små sommerfugle i maven, inden auditøren fra Baltic Control foretog det første kontrolbesøg i januar. Men i dag er hun ikke et sekund i tvivl om, at alle 1.500 danske minkavlere nok skal stå med en certificering i hånden inden 2020.

»For det første overholder de danske minkfarme allerede verdens formentlig skrappeste krav til at minkavl. Derudover er der mulighed for, at man undervejs i forløbet kan rette op på nogle af de punkter, hvor man ikke har scoret så godt, ved selv at foretage nogle små ændringer i det daglige arbejde på farmen,« siger Hanne Kristensen.

Også minuspoint

Helt konkret oplevede Hanne og Ole eksempelvis, at de fik minuspoint ved auditørens besøg i januar, fordi der ikke var en skriftlig vejledning i brug af aflivningsvognen.

»Vi snakker om en vejledning på tre til fire sætninger, der skal være klar, hvis vi får brug for, at det er en anden end Hanne eller mig, der en dag skal betjene vognen. Den skal vi have på plads,« siger Ole Kristensen.

Selv kontrollen starter med, at auditøren og minkavleren bruger et kvarters tid på at besvare cirka 20 spørgsmål om fx. indretning af bure, dødelighed, pasning, fodring, fravænning, flytning af dyr samt aflivning. Resten af kontrollen foregår i minkhallerne.

Helt centralt i auditørens vurdering af farmen er en stikprøve af dyrenes tilstand, reaktioner og fysiske forhold i 120 bure. Ud fra hvor mange tæver og haller, der er på farmen, vælges burene tilfældigt ud af et program, inden auditøren går ind på selve farmen. De 120 bure udpeges 20 steder på farmen med seks bure hvert sted.

»Under kontrollen i minkhallerne går jeg frem efter et skema, som jeg har med på en tablet. Ud over skemaet er mine eneste hjælpemidler en tommestok og en pind. Tommestokken bruger jeg til at måle burenes størrelse med, og pinden - for eksempel en bambuspind - bruger jeg til at tjekke, at vandforsyningen bagest i burene fungerer,« siger Marianne Bisbjerg.

Marianne Bisbjerg har ikke noget imod, at minkavlerne følger med hende rundt på farmen, hvis de er nysgerrige.

»Avlerne må meget gerne gå med, og de må spørge alt det, de vil. Men de må ikke røre ved bure eller redekasser, for så bliver kontrollen ikke udført på samme vilkår på alle farme, og det skal den,« siger hun.

Efter hvert kontrolbesøg beregner et program en pointscore på mellem 0 og 100 for hvert de fire overordnede principper, som er fodring, indhusning, sundhed og adfærd. Farme, der scorer mindst 20 point for tre af de fire principper og mindst 10 point for det fjerde, får WelFur-certificeringen.

Point nok

Ud fra de kontroller, som Marianne Bisbjerg selv har udført på cirka 30 danske minkfarme i år, er hendes foreløbige fornemmelse god.

»Jeg står ikke for den endelige godkendelse, og jeg kender ikke det præcise resultat efter mine besøg. Men indtil nu vil jeg vurdere, at alle de farme, jeg har besøgt, har fået point nok til at blive WelFur-godkendt. Men de mangler stadig to eller tre kontrolbesøg, før de er igennem hele forløbet,« siger Marianne Bisbjerg.

Fakta om WelFur

  • Fra 2020 sælges kun mink- og ræveskind fra farme, der er WelFur-godkendt, på de tre auktioner Kopenhagen Fur, Saga Furs og NAFA.
  • Reglerne for godkendelse er udarbejdet af Fur Europe i samarbejde med forskere fra syv europæiske lande. 
  • Godkendelsen består af tre kontroller udført Baltic Control. Hvert besøg tager mellem 4 og 6 timer.
  • Godkendelsen skal fornys ved et årligt kontrolbesøg.
  • Prisen er 200 euro pr. kontrolbesøg.

 

Faktaboks

HO Mink

  • Tæver: 1.500
  • Typer: Brun, hvid, jaguar, palomino, pearl, silverblue, sort
  • Hvalpe pr. tæve: 5,0
  • Arbejdspladser: 1,5 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle