Voxpop: Hvad er lokal mad for sønderborggensere?

Borgere i Sønderjylland synes lokal og traditionel sønderjysk mad er vigtig, men hvor ofte de faktisk køber det, afhænger af prisen.

I Sønderjylland er de kendt for at holde fast i traditionelle madretter og råvarer, såsom kålpølse, snysk og sønderjysk kagebord.

LandbrugsAvisen er i gang med en sommerserie om jagten på den lokale mad og vi har spurgt nogle af borgerne i Sønderborg, hvad de definerer som sønderjysk mad, og hvor højt de vægter det lokale islæt.

 

1. Martin Hansen

15 år, arbejder hos en slagter, bosat i Stenderup

For mig er ringriderpølse, der serveres til ringriderfesten, en god bøf med persillesovs og kartofler noget, som jeg definerer som sønderjysk mad. Der skal det helst være helt nye kartofler, der næsten lige er gravet op. Det lokale mad for mig er ikke så vigtigt at holde fast i. Alligevel synes jeg det er dejligt at kunne sige til kunderne, at det her er lokal mad. 

2. Camilla Østergaard

21 år, medicinstuderende, bosat i Odense, men boet i Sønderborg det meste af sit liv

For mig er det hyggeligt at holde fast i traditionel og lokal mad. Især er det sjovt at servere og vise noget noget lokalt mad som sønderjysk kaffebord fra Sønderjylland, når jeg har gæster udefra.

Jeg ved ikke, om det er vigtigt for mig, at maden ikke har rejst så langt, men jeg kan godt lide tanken om at støtte op lokalt. Når jeg står og vælger kartofler, vælger jeg selvfølgelig de danske, men prisen spiller stadig en rolle, når man er på SU som mig. 

3. Kirsten Kestner

59 år, bosat i Egernsund

Sønderjysk mad er for mig det, som min mor plejede at lave - fx forskellig slags grød, kål og kålpølser. Det er typisk nytårs- og traditionsbundet mad. Lokal mad for mig er, at du ved, der er gået og puslet med tingene; at der er noget kendskab og historie bag. 

Jeg går ikke så højt op i det lokale mad, men alligevel er der noget ved, når folk står og sælger jordbær og agurker fra Rønhavegaard. Hvis jeg står og mangler noget, så køber jeg det der. Jeg vil helt klart foretrække at købe f.eks. danske kartofler i Superbrugsen frem for nogle fra udlandet, men jeg vil ikke give den dobbelte pris for det. 

4. Svend Bak

72 år, pensionist, bosat i Sønderborg

For mig er er en ret som snysk (gulerødder, kartofler og bønner kogt sammen til en ret) rigtig lækkert sønderjysk mad. Sønderjysk mad er ofte bundet med traditioner og forskellige sammenkogte retter. For eksempel er der ringridning i morgen, hvor pølserne er meget sønderjysk.

Jeg køber tit lokalt, jeg kan faktisk ikke huske, hvornår jeg ikke gør. Men for mig er det vigtigt, at det er lokalt - jeg går altid efter det, hvis jeg kan få det.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle