Lammeproducenter: NaturErhverv bør godkende naturarealer på forhånd

Fåreavlere ønsker sikkerhed for, at tidligere udbetalt støtte ikke skal betales tilbage, når reglerne er ændret efterfølgende.

»Det er helt urimelige vilkår, fåreavlere og kvægbrugere er udsat for, når reglerne for udbetaling af støtte ændres med tilbagevirkende kraft.«

Det siger Per Ploug, formand for Danske Lammeproducenter. Han og søsterorganisationen Dansk Fåreavl opfordrer NaturErhvervstyrelsen til at forhåndsgodkende de arealer, der ønskes dyr til naturpleje på.

»Vilkårene bør ændres, så myndighederne stå ved deres egen afgørelser i hele støtteperioden, så landbrugerne ikke pludselig bliver udsat for straffeforanstaltninger med tilbagevirkende kraft og med vidtrækkende økonomiske konsekvenser,« siger han.

»Hidtil er det typisk foregået på den måde, at kontrollen er kommet i det femte år i en forpagtningsaftale. Arealet bliver så underkendt og avleren skal betale støtte tilbage for alle årene. For flere af dem er der tale om sanktioner i millionklassen,« siger Per Ploug.

Han henviser til den sjællandske fåreavler Frank Hansen, som aktuelt står til at skylde 1,2 mio kroner i bøde og tilbagebetaling.

»Men vi har fået at vide af styreslsen, at de to sager, der er fremme nu, blot er prøvesager. En række andre besætninger er meget bekymrede for deres fortsatte eksistens,« siger Per Ploug.

Danske Lammeproducenter og Dansk Fåreavl mener, at naturforeninger samt kvæg- og fårefolk har fælles interesser:

»Naturplejere kriminaliseres af en del af statsapparatet, når de forsøger at opfylde de krav, der er stillet af en anden del af statsapparatet, og afgørelserne trækkes ud og ændres undervejs. Samtidig bliver sanktionerne bliver sat i værk med omgående virkning. Det er ikke et retssamfund værdigt,« siger Per Ploug.

 

Styrelser grunder

NaturErhvervstyrelsen (under fødevareministeriet) meddeler i en pressemeddelelse mandag, at den i samarbejde med Naturstyrelsen (under miljøministeriet) vil sikre bedre oplysning om om landbrugsstøttereglerne i forbindelse med forpagtning af offentlige arealer. Det sker med henvisning til de to sager, der pt. er kendt fra Fyn og Sjælland. Begge sager ligger til fornyet vurdering og afgørelse i styrelsen. I begge de forpagtningssager handler det om arealer, der er forpagtet af en offentlig myndighed, henholdsvis Odense Kommune og Naturstyrelsen.

Emneord

fåreavl

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle