»Når jeg stopper som formand, skal jeg være landmand«

Selv om Jan Toft Nørgaard bruger størstedelen af sin tid på Arla, kan han ikke rigtig komme hjem uden lige at se til sit landbrug, før han går ind til konen.

»Fysisk bruger jeg 50 procent af min tid på Arla. Men mentalt er det 80 procent«.

At være formand for Arla er den primære opgave i Jan Toft Nørgaards liv. Det er der ingen tvivl om.

Det betyder dog langt fra, at han har lagt opgaven med landbrug fra sig. Mælkeproducenten kan samtlige data på ydelser, dødelighed, lån og omkostningerne til fingerspidserne.

De mange timer væk fra bedriften betyder dog, at der ikke er meget tid til det traditionelle landmandsarbejde på traktor eller i stald.

»Min fodermester har været her i 28 år og passer det, som var det hans eget«, fortæller Jan Toft Nørgaard,

Samtlige opgaver omkring økonomi og strategi er det dog fortsat ham selv, der varetager, og den igangværende udvidelse til snart 650 årskøer - knap 150 flere end det nuværende - sker da også, selv om nogle af de bekendte bemærker, at Jan Toft Nørgaard næste år runder de 60 og måske ikke behøver at udvide for tredje gang.

»Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har villet andet end at være landmand, og når jeg engang stopper som formand for Arla, skal jeg ikke pensioneres - så skal jeg hjem og være landmand. Det skal jeg være, indtil jeg bliver 80«, erklærer han med et skævt grin.

Formandens far på over 90 har da også stadig sin gang på Nørrevang. Her fungerer han som et ekstra sæt øjne og ører, men også som vigtig sparringspartner.

Alle kontorer er mine

En del af Arlas møder er efterhånden online frem for fysiske, men der er fortsat meget rejseaktivitet, hvor formanden skal møde medlemmer, samarbejdspartnere og Arlas ansatte. Derfor går mange dage med at være væk fra Nørrevang.

»I nogle andre andelsselskaber har formanden sit eget kontor i virksomheden. Det har jeg ikke - jeg anser alle kontorer for mine«, griner Jan Toft Nørgaard om, at han rykker ind i mødekontorerne i Viby J fra tid til anden.

Helt fast er det dog, at han, når han vender hjem til Nørrevang, har svært ved bare at gå ind i stuehuset og sætte sig hos familien.

»Så kører jeg en tur i stald og på marker og ser, at alt er, som det skal være. På den måde har jeg altid været ret nysgerrig af natur«.

Faktaboks

Om bedriften 

  • Nørrevang ved Skærbæk blev bygget som statshusmandsbrug i 1958 på bar mark af Jan Toft Nørgaards forældre. De havde 21 hektar og 8 køer. 
  • I 1982 gik 21-årige Jan Toft Nørgaard ind i I/S med sine forældre. I 1989 overtog han driften.
  • I dag er der 240 hektar ejet samt 240 forpagtede hektar. Skal udvides til 650 årskøer.
  • Nørrevang tæller 8 ansatte.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle