»Solen skinner, maskineriet kører«

Der er ingen klynken at spore på Vidtskuegaard ved Skanderborg, selv om udbyttet i frøgræsset ligger omkring 20 procent under et normalt år.

Der er to ting, vi ikke kan gøre noget ved. Det ene er svinenoteringen. Og det andet er vejret. Så vi må jo bare gøre vores håndværk så godt som muligt. Så kan vi ikke gøre mere«.

Ordene kommer fra Ole Larsen, indehaver af Vidtskuegaard i Mesing ved Skanderborg. Og da vi møder ham på denne sommerdag, er han netop i gang med håndværket, nemlig høst af de sidste hektar rajgræs om bord på hans ældre, men velholdte New Holland CR 9080 rotormejetærsker årgang 2007 med 30 fods skærebord, mens hans søn Martin Larsen klarer frakørslen.

»Det hele er så tørt, at hvis der kom en tordenbyge lige nu, ville det få frøene til at drysse af og halvere udbyttet. Men som det er lige nu, vil jeg tro, at udbyttet på grund af tørken nok er reduceret med 20 procent i forhold til et normalt år«, siger Ole Larsen, der regner med, at han får omkring 1.900 til 2.000 kilo råvare pr. hektar mod sidste års 2.500 kilo.

Den årlige eksamen

»Men solen skinner, det er super høstvejr, og maskineriet kører. Det skal vi huske at glæde os over - og også over gode medarbejdere. Det er den gode høsttid, som er en form for eksamen hvert år. Vi er jo ukuelige optimister, og efter en del år vænner man sig til de udsving, der altid kommer«, siger Ole Larsen, der - når nu det skal være - også ser enkelte fordele ved den ekstremt tørre sommer.

»Det er meget nemmere at høste. Vi skal ikke bakke hele tiden, som vi skulle sidste år, og det giver mindre spild. Vi slipper også for strukturskader. Sidste år kunne vi sidde fast og måtte køre uden om bløde huller. Vi bruger nok alt i alt mindre brændstof, og vi kan også køre en smule hurtigere med mejetærskeren«, siger Ole Larsen.

Veletableret græs

Ole Larsen har målt vandprocenten i det almindelige rajgræs af sorten boyne til 17 procent.

»Det er veletableret græs. Det er sået i foråret 17 og har et kraftigt rodnet, så derfor har det ikke taget stor skade ved at mangle vand i halvanden måned. Nu skal det bare tørres ned til 11-12 procent, og det kommer jo til at gå ret hurtigt«, siger Ole Larsen, der har avlet frø for DLF siden omkring 2003.

»Både vinterbyggen, men også alt andet korn er ramt af tørken, og her er udbyttenedgangen nok 20-30 procent. Vi har høstet halvdelen af vores vinterbyg, så det bliver vi færdige med i denne uge«, siger Ole Larsen, der på Vidtskuegaard dyrker omkring 260 hektar, ligesom han indgår i et maskinsamarbejde, så der skal passes 590 hektar ialt - raps, vinterbyg, vårbyg, hvede, havre og frøgræs. Og nok så væsentligt har han 500 søer og producerer omkring 17.000 slagtesvin om året.

Halvering på Djursland

Anders Yding, der er frøavlskonsulent hos DLF og dækker den østlige del af Jylland - bl.a. Vejle-området, Skanderborg, Randers og Djursland - vurderer, at Ole Larsens oplevelse er et ganske godt udtryk for, hvordan høsten af frøgræs arter sig i det midt- og østjyske område.

»Hvis vi vurderer det ud fra et indekstal på 100, så lå vi sidste år hos DLF omkring 92 for alm. rajgræs. I år er det nok nærmere omkring de 80, men selv i mit distrikt varierer det jo noget, for nedbøren er faldet meget uens. Nogle steder på Djursland er udbyttet kun det halve i forhold til et normalt år«, siger Anders Yding, der tilføjer, at Skanderborg-egnen måske har fået 45 millimeter regn siden foråret.

Faktaboks

Vidtskuegaard

  • Mesing ved Skanderborg.
  • Indehaver Ole Larsen.
  • 260 hektar med raps, vinterbyg, vårbyg, hvede, havre og frøgræs.
  • Svinebesætning med 500 søer.
  • Producerer 17.000 slagtesvin om året.
  • Fire ansatte.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle