Å gik over sine bredder: Over 100 får måtte reddes fra oversvømmet mark

Over 100 får skulle reddes fra en mark med stigende vandstand, hvor en å var gået over sine bredder.

Søndag aften stod en landmand pludselig i en situation, han aldrig havde prøvet før: En del af hans får stod fanget af stigende vandmasser på en mark ved Mjolden, 11 kilometer fra Tønder.

De i alt 100 får var fanget på marken af vand fra Brede Å, som var gået over sine bredder. Med Brede Å på den ene side, og en kanal på marken på den anden side, stod fårene på en lille "ø" midt på marken omgivet af vand.

Det var meget strøm i vandet fra åen, og vandet blev ved med at stige, fortæller Hans Henrik Pørksen, der ikke selv havde mulighed for at redde sine dyr tørskoet i land. Han måtte derfor ringe efter assistance hos beredskabet. 

"Marken er på 12 hektar, fårene stod fanget på 25 - 30 kvm - resten var hav", fortæller Hans Henrik Pørksen, der i alt ejer 500 moderfår af racen Texel.


Fårene da de er reddet i land. Foto: Thomas Lund Sørensen

Vandet steg en halv meter

Landmanden var ude at kigge til sine får omkring kl. 14 søndag eftermiddag, hvor der allerede var lidt vand på marken. Men der var østenvind, og så står sluseportene åbne, hvilket normalvis får vandstanden på marken til at falde, fortæller han.

Hans Henrik Pørksen stolede alligevel ikke helt på vejret og kørte alligevel ud at se til fårene omkring kl. 18, og her ventede et noget vådt syn: Vandet var allerede steget en halv meter.

Selvom sluseportene stod åbne, kom der mere vand ind, end der kunne løbe ud og vandstanden steg kun.

Hans Henrik Pørksen ringede først til Falck, der ikke kunne hjælpe. Derefter prøvede han politiet, der ærligt ikke vidste, hvordan de skulle hjælpe, men sendte opgaven videre til beredskabet. Hos Brand og Redning Sønderjylland var det indsatsleder Thomas Lund Sørensen, der modtog opkaldet:

"Vi fik at vide, at de havde en speciel opgave med en landmand, der stod med får, der ville blive oversvømmet og snart ville gå til i vandmasserne", siger Thomas Lund Sørensen.

Indsatslederen fik hurtigt samlet et hold med folk fra Beredskabet i Sønderjylland og Beredskabstyrelsen i Sydjylland, der hører hjemme i Haderselv, som arbejde sammen med en anden fåreavler med hyrdehund og værnepligtige fra kasernen om at få dyrene tørskoet i land og i sikkerhed.

Man fik fårene drevet sammen hvorefter beredskabet indsatte en ny speciel lavtgående gummibåd på hjul, der kunne køres ud i vandet og bruges som gangbro for fårene. I alt 15 mand var i waders og våddragter for at hjælpe fårene over ét ad gangen.

"Det var en super spændende indsats noget ud over det sædvanlige. Det er en virkelig god historie, alle gjorde et fantastisk godt arbejde", siger Thomas Lund Sørensen.


Gummibåden som beredskabet brugte til at redde fårene i sikkerhed. Foto: Thomas Lund Sørensen.

Vandstanden falder igen

Den noget utraditionelle aktion endte heldigvis lykkeligt. Alle får blev reddet i land og drevet over på en tør mark. Kun ét får røg i vandet, men også det blev trukket op og i land. Og hos Hans Henrik Pørksen er det lettelse at spore i dag:

"Det værste var, da Falck ikke ville komme og politiet ikke vidste, hvad de skulle gøre. Der tænkte jeg: 'Hvad fanden gør jeg så?'. Men da først beredskabstyrelsen var der, kom der ro på", siger landmanden, der melder at alle får har det godt og at vandstanden nu falder på marken.

At der er kommet en del nedbør er formentlig ikke kun blevet bemærket ved Tønder.

Det har været en ekstrem våd weekend, der bød på både kraftig regn over hele landet og lokale skybrud. Landsgennemsnittet svang sig ifølge DMI helt op på 39,1 mm regn. Det er tæt på halvdelen af de 85 mm nedbør, der normalt falder på en hel oktober.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle