Åbenhed: Godsejerne viser gårdene frem

På Herregårdenes Dag, 16. august, slår slotte og herregårde over hele landet dørene op for publikum. Nogle vil blot vise smukke bygninger frem, andre vil gøre reklame for kursusfaciliteter.

Godsejer Hans Christian Teisen, Vognserup Gods ved Holbæk, var overvældet, da han sidste år fik besøg af 300 gæster. Oven i købet i silende regn.

"Det var en stor succes - og overraskende - men jeg regner ikke med så mange besøgende i år", siger godsejeren, der ikke er bange for, at coronarestriktioner med afstandskrav skulle blive et problem.

"Vi tilbyder en tur gennem haven i parken og går ind i vores meget store staklade, hvor jeg fortæller om gårdens historie og om landbruget".

Det er ikke af kommercielle grunde, at Vognserup Gods holder åbent på dagen, understreger Hans Christian Teisen.

"Mest af alt vil jeg gerne vil vise bygningerne på den gamle herregård fra 1330 frem og fortælle om omlægningen til økologi med markbrug med bl.a. rajgræs og engsvingel".

Gjorslev gods

Rundvisninger, markedsdag og gamle lege. Godsforvalter Carsten Jakobsen fortæller, at godset på Stevns gør meget for at underholde de besøgende.

"Normalt har vi kun rundvisninger på Gjorslev Gods efter særlig aftale, men her kan man komme ind fra gaden. Dog kun i grupper på 35 ad gangen - ventetiden kan man så bruge på at se på markedsboder med salg fra grøntsagsavlere, lokale kunsthåndværkere med mere. Den lokale idrætsforening vil underholde med bueskydning, men på grund af høsten kan man ikke få adgang til at se landbrugsdriften", siger godsforvalteren.

Han forudser, at han kan få lidt travlt med at sørge for, at der ikke vil være mere end 100 forsamlet på godsets område.

Viser lokaler frem

Billeskov Herregaard på Fyn er en hovedgård under Wedellsborg og Frijsenborg godser, Her kan man opleve en helt anden slags herregård:

"Vi er certificeret præ-Hospital træningscenter for ambulancereddere. Der er store virksomheder, der holder kurser her, og private kan holde deres mærkedage. Det vil vi gerne fortælle om. Der ingen produktion i almindelig forstand som i gamle dage", oplyser administrator Erik Kjær Sørensen, daglig leder af stedet og en af arkitekterne bag ambulancefirmaet Responce A/S.

Faktaboks

Krav til herregårdene:

  • Arrangementet skal være 16. august
  • Det skal foregå på matriklen, i hovedhus eller driftsbygninger.
  • Man står selv for evt. entré og coronaregler

Relaterede

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle