Åbent Landbrug er baseret på åbne landmænd

Der er mange engagerede landmænd og medarbejdere, der investerer tid og resurser i Åbent Landbrug til fælles gavn for os alle. De føler sig berettiget bombet tilbage med de sager, der dukker op om transport og dyrevelfærd. Det kan nemt føles som en ørkenvandrig at oplyse om landbruget. Det er ét skridt frem og to tilbage.

Der bliver sagt fra mange sider, at "nu skal der bruges flere midler på at fortælle om landbruget" og "alle de rigtig mange gode initiativer skal styrkes yderligere" og "alle de engagerede kolleger skal engagere sig endnu mere, eller også skal der flere til". Naturligvis skal Åbent Landbrug have styrke og slagkraft til at slå igennem. Men pålideligheden og slagkraften i et åbnet landbrug er funderet på åbne landmænd! Og det er alle landmænd!

Åbenhed er ikke kun at vise frem, hvad vi gør. Nej, åbenhed er også med åbent sind at lytte til, hvordan andre opfatter, hvad vi gør. Der starter dialogen. Alle har en mening om dyrevelfærd, og ingen kan have patent på dyrevelfærd. Det er også klart kommet frem på de debatmøder, der er afholdt landet over i regi af Åbent Landbrug og Dyrenes Beskyttelse. Når man får snakket om tingene, kommer nuancerne frem, og fordommene bliver vendt. På begge sider af bordet.

Vi landmænd skal tage dyrevelfærden øverst på dagsordenen i det daglige. Vi må ikke affinde os med tingenes tilstand. Dyrevelfærden kan altid gøres bedre. Der findes ingen nemme snuptagsløsninger omkring dyrevelfærd.

Vi må erkende, at vi har problemer omkring dyrevelfærd på nogle bedrifter. Spredningen i anmærkninger og dødelighed taler et tydeligt sprog. Det skal der gøres noget ved! Og vi får ikke ændret det til høstmarkeder, dyrskuer, "Landbruget kommer til byen" eller "Rør ved landbruget". Nej, det er hjemme i bedriften hver dag, at dyrevelfærden skal øverst på dagsordenen. Det kan vi hverken købe eller producere os til. Det er en daglig indsats af hver enkelt landmand. Dyrevelfærden kommer før produktionsøkonomien. Først når alle erkender, at dyrevelfærd, dyresundhed, miljø- og arbejdsforhold samt økonomien skal gå op i en harmoni, er der styrke til, at bedriften kan bære igennem på såvel den korte som den lange bane.

En vigtig del af godt landmandskab og driftsledelse er åbenhed. Fundamentet for det åbne landbrug er åbne landmænd med et åbent sind. Også om dyrevelfærd.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle