Åh nej: Ny bøvlet regel om støtterettigheder

Regel om, at man skal være aktiv landbruger for at købe eller leje nye betalingsrettigheder, ventes at give udfordringer for en del ejere af landbrugsarealer.

I 2016 skal man være aktiv landbruger og udføre mindst én landbrugsaktivitet på bedriften for at kunne erhverve nye betalingsrettigheder.
Det fremgår af en EU-regel, som NaturErhvervstyrelsen mandag har udsendt en nyhed om.
Reglen betyder, at personer, der får overdraget betalingsrettigheder i 2016, og som ikke søger grundbetaling, vil få overdragelsen afvist, med mindre de kan dokumentere, at de udfører »mindst én landbrugsaktivitet«, såsom f.eks. at dyrke afgrøder, holde husdyr eller slå permanente græsarealer.

»Kan blive afvist«
»Hvis du ikke kan dokumentere, at du udfører mindst én landbrugsaktivitet, vil overdragelsen blive afvist. Samtidig vil vi afvise efterfølgende overdragelser af betalingsrettighederne,« skriver NaturErhvervstyrelsen.
Det tilføjes dog, at man »kan nå at tilbageføre overdragelsen af betalingsrettighederne inden 21. april 2016, og i stedet kan sælger eller bortforpagter indsende en overdragelse direkte til den, der søger støtte i 2016.«
»I kan indgå en privatretlig aftale, om at der kun er tale om leje, og at forpagteren overdrager betalingsrettighederne videre til en eventuel ny forpagter, når forpagtningen ophører,« hedder det videre.

Bøvl med ny regel
Hos Seges i Skejby og i Landbrug & Fødevarer på Axelborg har man endnu ikke nået at skaffe sig fuldt overblik over konsekvenserne af de nye regler.
Men begge steder arbejdes der på sagen. Og den umiddelbare vurdering er, at den vil give anledning til bøvl og administrativt besvær i en række tilfælde.

Hvis man kun vil bo
Det kan f.eks. give problemer for personer, der køber en landbrugsejendom for at bo på den men ikke for at dyrke jorden.
Med den nye regel, vil de ikke selv kunne erhverve betalingsrettigheder, selvom de vil forpagte jorden ud til en nabo, der driver landbrug.
Pensionerede landmænd, som har bortforpagtet jorden, vil heller ikke uden videre kunne tilkøbe mere jord med betalingsrettigheder.
Og menighedsråd, som har haft lejet jorden ud siden 2005, da rettighederne blev tildelt, og som ikke har fået det juridiske ejerskab af betalingsrettighederne på plads, vil ikke kunne få dem tilbage, hvis forpagtningen siges op.

Kan løses
Både Seges og Landbrug & Fødevarer vurderer dog, at problemerne kan løses.
Men ikke uden juridiske og administrative krumspring.

 

Faktaboks

FAKTA:

Personer, som har fået overdraget betalingsrettigheder i 2016, og som ikke søger grundbetaling, vil blive kontaktet af NaturErhvervstyrelsen.

Formålet med reglen er at sikre, at  betalingsrettighederne »holdes inden for landbrugserhvervet, så man fremover undgår, at andre kan tjene penge ved at leje betalingsrettigheder ud.«

En del betalingsrettigheder ejes af »personer eller kommuner, som ikke selv driver landbrug, og som lejer betalingsrettighederne ud til landbrugere.« De vil dog ikke blive berørt af de nye regler umiddelbart.

»Ejerne vil stadig få deres betalingsrettigheder tilbage automatisk, når aftalen udløber i Tast selv-service.Ejerne kan også forlænge eller indsende en ny midlertidig overdragelse,« skriver Natur-Erhvervstyrelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle