Årets sidste Skyd Høsten uge har nået sin ende

På ugevinderens bedrift samles hele høstholdet på samme mark og kører det sidste i mål i fællesskab.

Årets Skyd Høsten konkurrence har fundet sin sidste ugevinder af en høstlagkage i 2020.

Det blev den 1.600 hektar store bedrift, Vesterskov, i Sønderborg, hvor de knap nok lige har fået overstået årets høst, inden de iler videre med at få sået de næste afgrøder i sædskiftet. Travlheden gør også, at høstholdet må vente nogle dage med at nyde vinderlagkagen for at have taget ugens bedste Skyd Høsten-billede.

"Kagen skal selvfølgelig deles med alle 15 mand fra høstholdet, men det må vente lidt, for vi skal lige nå at have sået en masse i de kommende dage", siger driftsleder Hans Peter Bertram.

Driftslederen er søn af gårdejer Lars Bertram. Ud over markbruget driver de også et svinebrug, hvor de på to adresser har henholdsvis 1.100 og 900 søer, og så feder de 65.000 slagtesvin om året. Der er derfor travlt året rundt og især i høsten, hvor de dog alligevel aldrig glemmer hygge og samvær.

"Vi drøner rundt alle sammen og er sjældent samlet, så vi har den tradition, at vi den sidste høstaften samler alle mejetærskere i samme mark", siger Hans Peter Bertram.

Traktor i stedet for børnehave

Den sidste uge i selskab med jeres fine billeder og gode høsthistorier er i den grad sluttet lige så godt, som det hele begyndte.

Vi har bl.a. været en tur i Aabenraa på Bram I/S, hvor de var særligt imponerede over udbyttet i vinterbyggen, som fik 20 mm regn på meget kort tid og alligevel gav 7,9 ton pr. hektar.

"Selve såforholdet var egentlig ok, men vandet tog lige toppen af det - vi har jo haft en våd vinter, som alle andre også har oplevet. Vi havde budgetteret med et udbytte på 6,2 ton, så vi kom da over det", siger Kristian From-Eriksen.

På bedriften Elmegaarden har landmandens datter Astrid Møllebjerg efter en detour på journalistuddannelsen fundet tilbage i sit rette element. Hendes kald i livet er og forbliver landbruget, og det har det sådan set været fra dengang, hun var med sin far i traktoren i stedet for at komme i børnehave.

"Jeg nåede at læse et halvt, men så fandt jeg ud af, at det var landbruget, der trak i mig. Nu starter jeg i stedet med at læse til jordbrugsteknolog - planen er, at jeg gerne vil være konsulent, men jeg ved endnu ikke, om det skal være inden for planteavl eller fjerkræ", siger Astrid Møllebjerg.

I Silkeborg på bedriften Oustrupgaard har landmandssøn Espen Vestergaard haft 20 lokale byboere med ude en tur i mejetærskeren. Han ved, at han skal overtage familiebedriften på et tidspunkt, og har et stort ønske om at have en god relation til lokalområdet.

"Jeg vil gerne være selvstændig og købe ejendommen på et tidspunkt, så det er en god måde at åbne op for folkene i området, hvor man kan fortælle om landbruget. På den måde undgår jeg også at brænde broer", siger Espen Vestergaard.

I Tjele på bedriften Egelund/LB Heltzen Aps faldt regnen perfekt i år og gav dermed et ton mere i vårbyggen. De høstede 28 hektar vårbyg af sorten Planet, som gav et udbytte på 7,6 ton pr. hektar.

"Det ligger højere i år - vi har nok lagt et ton oven i, hvad vi plejer at få ind. Det skyldes især, at der har været regn på det rigtige tidspunkt. Afgrøden har slet ikke manglet vand, og så har det været rimelig lunt", siger Rasmus Heltzen, som er bedriftens primære ejer.

Rosenfeldt Gods i Vordingborg var de ikke helt heldige med udbyttet i deres hestebønner. De havde forsøgt sig i en helt ny afgrøde, og den holder de nok ikke fast i næste år, siger underforvalter Jonas Lundby. De kom ud med et udbytte på 3,5 ton pr. hektar.

"Vi prøvede det af for at få noget andet ind, men det er ikke umiddelbart noget, vi tager ind igen. Det er ikke en afgrøde, der passer ind på vores egn, for her er simpelthen for tørt", siger han.

Skyd Høsten 2020 er nu veloverstået, og vi takker mange gange for alle jeres indsendelser. De endelige præmier bliver overrakt i ugens løb, hvor vinderen af den store høstfest også vil blive kontaktet og offentliggjort i den kommende uges avis.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Emneord

Skyd Høsten 2020 , Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle