Årets sukkerudbytter tæt på gennemsnit
Med et gennemsnitligt sukkerudbytte på 12,8 ton pr. hektar ligger årets udbytte tæt på de seneste fem års gennemsnit. Men der har været store udsving i udbytterne hos avlerne.

Kampagnen er forløbet godt. I starten var der problemer med, at vi fik mange blade ind på fabrikken, fordi det var tørt, men generelt er det gået godt.«

Sådan siger Claus Nørgaard, chefkonsulent hos Nordic Sugar, om årets roekampagne, som sluttede ved nytår.

Det gennemsnitlige sukkerudbytte blev på 12,8 ton pr. hektar. Det er en anelse lavere end de seneste fem års gennemsnit på 13,05 ton pr. hektar.

Også når det gælder sukkerindholdet og renhedsprocenten, ligger resultaterne fra årets høst på niveau med de seneste fem års gennemsnit.

Sukkerindholdet lå på 17,9 procent, mens renhedsprocenten lå på 89,2 procent.

Atypisk vejr

Selvom tallene for årets høst af sukkerroer er meget gennemsnitlige, så dækker de over en stor variation hos avlerne.

»Tørken i maj og juni har kostet udbyttetab hos nogle avlere, mens andre avlere har været heldige at bo i et område, hvor der er faldet mere nedbør i maj og juni,« siger Claus Nørgaard.

Som eksempel nævner han avlere på Sydfalster, som har avlet 13,4 ton sukker pr. hektar, mens landmænd på Østlolland har avlet 12,2 ton sukker pr. hektar. Årsagen er de få kilometers afstand, som Guldborgsund danner mellem avlerne. Det har haft stor betydning i år.

Tysk forspring i udbytter

I en sammenligning med de øvrige sukkerroeavlere, der leverer til Nordzucker, indtager Danmark i år en tredjeplads.

Tyske avlere har høstet de højeste udbytter med et gennemsnitligt udbytte på 13,5 ton sukker pr. hektar. Dernæst følger de Slovakiske avlere med et gennemsnitligt udbytte på 12,9 ton pr. hektar.

»De danske og tyske udbytter ligger normalt på niveau med hinanden. Dyrkningen i Tyskland er præget af, at de har fastlandsklima, hvor efteråret typisk er køligere end i Danmark. I år er det udbyttetab, vi havde i forbindelse med tørken i maj og juni, dog ikke blevet opvejet af et lunt efterår,« siger Claus Nørgaard.

Han tilføjer, at arealet med sukkerroer i Danmark til den kommende vækstsæson forventes at komme til at ligge på niveau med de cirka 33.000 hektar, danske avlere har dyrket i år.

Til gengæld forventes prisen på sukker at falde til den kommende sæson.

Faktaboks

Sukkerroer

  • I 2016 blev der dyrket cirka 32.700 hektar sukkerroer i Danmark.
  • Sukkerudbytte: 12,8 ton pr. hektar.
  • Sukkerindhold: 17,9 pct.
  • Renhedsprocent: 89,2 pct.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.