Årgang på landbrugsskole fik usædvanligt højt snit

Ledere i landbruget er utrolig dygtige ledere i forhold til ledelsesuddannede fra andre erhverv. Det viser blandt andet en årgang fra Bygholm Landbrugsskole, der har landet et samlet snit på 10,26.

Landbruget uddanner mange dygtige ledere. Det er den klare opfattelse som koordinater på lederuddannelsen på Bygholm Landbrugsskole, Keld Kallestrup, har.

"Det er det, vi hører fra censorerne, som vi bruger. De er vant til at eksaminere på andre ledelsesuddannelser, og de bliver altid imponerede over de unge mennesker her på landbrugets ledelsesuddannelser", siger Keld Kallestrup, der er koordinator for både uddannelsen til produktionsleder og agrarøkonom på Bygholm.

Baggrunden for snakken er det netop udsprungne hold af 29 nye faglærte landmænd, 30 produktionsledere og 10 agrarøkonomer, som nu har fået uddannelsesbeviserne i hus. Ikke overraskende stod der mange meget flotte karakterer på de fleste uddannelsesbeviser, men alligevel overraskede især ét karaktergennemsnit.

Usædvanligt højt snit

De 30 nyuddannede produktionsledere opnåede et for Bygholm Landbrugsskole opsigtsvækkende højt snit til deres eksamen i ledelse: 10,26. 

"Snittet er ekstremt højt i år, især når man kigger på, at det baserer sig på et hold af 30 produktionsledere, for så skal der altså noget til, at snittet bliver så højt. Så de har virkelig alle leveret", siger Keld Kallestrup.

"Og sammenligner man med ledere uddannet i andre erhverv, fra akademisystemet, så er det også gode ledere, vi uddanner i landbruget. Censorerne bliver imponerende over, at de unge ledere vi uddanner her i landbruget, som er ofte er i 20'erne, har så godt styr på deres erhverv og er så dedikerede, sammenlignet med ledere fra andre uddannelser, der også ofte er oppe i 30'erne", fortsætter han.

På uddannelsen til produktionsleder får man karakterer i hver af de tre fag: praktisk personaleledelse, økonomi og produktionsstyring.

Helstøbt uddannelse

Spørger man Keld Kallestrup, hvorfor landbruget uddanner så gode ledere er forklaringen, at landbruget uddanner helstøbte ledere. På Bygholm Landbrugsskole kommer man eksempelvis både omkring økonomi, produktionsstyring og praktisk personaleledelse i de tre fag, der skal danne grundlag for en samlet forståelse for begrebet 'ledelse'.

"I landbruget uddanner vi helstøbte ledere, der har forståelse på tværs og det er ekstremt vigtigt, og gør en stor forskel for censorerne og de virksomheder, der efterfølgende ansætter dem - Både i Danmark og i udlandet. Derfor har vi meget dygtige ledelsesuddannede målt op i ledere uddannet i resten af samfundet", siger Keld Kallestrup.

Corona giver teknisk kunnen

De nye ledere tager også en anden ekstra god læring med sig fra Bygholm. På grund af corona har eleverne i perioder været nødt til at fremlægge og øve praktiske ledelsesopgaver over en internetforbindelse.

"Der er da formentlig nogle af dem, der har lært og fundet nogle metoder til at fremlægge bedst muligt, når man ikke er fysisk tilstede. Det er da klart en bonus for dem, der ender som ledere for landbrug, der har afdelinger herhjemme eller i udlandet, hvor man skal lede afdelinger på afstand og over telefonen eller video", forklarer Keld Kallestrup.

Faktaboks

Uddannelsens opbygning 

Efter en uddannelse til landbrugsassistent eller en uddannelse til landmand med et speciale inden for eksempelvis kvæg, mark eller svin kan man læse til produktionsleder. Efterfølgende kan man vælge at læse videre til agrarøkonom, der også er det højeste uddannelsestrin inden for landmandsuddannelsen. Vælger man at læse hele uddannelsen til og med en agrarøkonom tager det 5 år og 11 måneder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle