Æggeskandale breder sig til Sverige

Der er solgt æg i Sverige med spor af insekticid, der er ulovlig at bruge i fødevarer.

Æg, som indeholder rester af et ulovligt insekticid, er fundet i Sverige.

Det oplyser den svenske levnedsmiddelstyrelse i en pressemeddelelse på dets hjemmeside.

De giftfyldte æg er en del af en større europæisk fødevareskandale.

Den foreløbige melding fra Fødevarestyrelsen i Danmark er, at der ikke er fundet æg med spor af fipronil i landet. Det oplyser Nikolas Hove, der er beredskabschef i styrelsen.

"Jeg kan naturligvis ikke garantere, at der ikke kommer nye oplysninger i sagen. Men som det ser ud nu, skulle der ikke være noget farligt i omløb."

"Vi har fulgt sagen tæt hele ugen. Det fortsætter vi med. Vi har et beredskab på plads, som holder øje med, om det udvikler sig," siger han.

Torsdag kom det frem, at æg med spor af insektgiften var fundet i både Holland og Tyskland.

"Æg, som er fjernet i flere EU-lande på grund af rester af fipronil, er solgt i Sverige," skriver levnedsmiddelstyrelsen i Sverige.

Giftstoffet Fipronil er ikke tilladt i landbruget i Danmark, hvor det kun bruges til skadedyrsbekæmpelse af for eksempel kakerlakker.

Ifølge de svenske myndigheders beregninger er der dog ikke en sundhedsmæssig risiko, hvis man spiser æggene med giftrester. Det gælder både voksne og børn.

Millioner af æg er ifølge det britiske medie The Guardian blevet tilbagekaldt fra butikker og varehuse i Tyskland og Holland og er blevet forhindret i at blive solgt i Belgien.

Test af æggene havde vist alt for højt indhold af giftrester, til at det må indtages.

Omkring 180 tyske landbrug er midlertidigt blevet lukket, så problemets omfang kan undersøges.

Samtidig har den tyske fødevarekæde Aldi fredag meddelt, at de trækker alle æg i deres butikker i Tyskland tilbage som en sikkerhedsforanstaltning.

Torsdag meddelte EU-Kommissionen, at man mente at have situationen under kontrol.

Ifølge de belgiske myndigheder undersøges to firmaer i Flandern, der specialiserer sig i salg af insektgift til tyske og belgiske landmænd.

Firmaerne menes at have blandet den ulovlige fipronil med lovlige insektmidler.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle