Ægleverandør vil sende æggehvider med pakkepost

Dava Foods har udviklet en æggehvide, der kan holde sig uden at være på køl.

En æggehvide, der er udviklet af Dava Foods, tidligere Hedegaard Foods, kan holde sig uden for køleskabet i op til seks måneder. 

"Når vi skal sende vareprøver til udlandet, er det altid med kølebil, og når man skal sende fire æggebakker eller to liter flydende blommer, så koster det en jetjager. Nu kan vi bare ringe til GLS og sende det med helt almindelig pakkepost", siger Ivan Noes Jørgensen, administrerende direktør, Dava Foods. 

Æggehvider kan bruges som proteintilskud til mennesker, der på grund af syddom har brug for ekstra protein, eller folk, der træner meget.

"Vi kommer ind på et marked, som er i kraftig vækst, og hvor mange forbrugere efterspørger et alternativ til mælkeprotein", forklarer Ivan Noes Jørgensen. 

Podet med salmonella

Dava Foods har i de sidste fem år arbejdet på at udvikle æggehviden. 

"Vi har kørt et tæt parløb med myndighederne, fordi der i EU-lovgivningen er defineret, at et æg skal være på køl, medmindre det er stabilt, og de her ord "medmindre det er stabilt" er der ikke ret mange, der har udfordret lovgivningen på, hvad egentlig betyder", siger Ivan Noes Jørgensen. 

For at undersøge, om æggehviden var stabil, lavede de en række forskellige stress-tests på det.

"Én test var, at vi skulle pode produktet - altså vi skulle med vilje kontaminere det med salmonella, og så måtte der ikke være vækst. Jeg tror ikke, at der er ret mange fødevareprodukter, man kan gøre det her ved og få et særligt heldigt resultat ud af. Men det viste sig faktisk, at bakterierne ikke kunne leve i den", fortæller Ivan Noes Jørgensen. 

Hver gang de ændrede i processen, skulle de teste æggehviden igen, hvilket hver gang gav en ventetid på fire måneder, så de kunne være sikre på, at baktrierne ikke voksede. 

"Så det har været lang tid undervejs, men nu er vi klar til at spytte det ud på eksportmarkedet. Vi fik tilladelsen til at sælge det for et halvt års tid siden", fortæller Ivan Noes Jørgensen. 

Nicheprodukter og dansk kvalitet er fremtiden

Dava foods oplever, at det normalt er æggeblommen, der bliver efterspurgt. 

"Nu skaber vi et marked med en æggehvide af nogle helt andre dimensioner. Vi ser det virkelig som et forretningsområde på den lange bane. Det er et nicheprodukt, men når man kan komme ud og operere i et marked med de nye distributionskanaler, jamen så bliver det lige pludselig til meget", siger Ivan Noes Jørgensen. 

Æggeskandalen i Belgien og Holland har haft betydning for markedet.

"Spotmarkedet er eksploderet nu. Men vi vil finde langvarige relationer. Vi har en dyrere, men også mere sikker og dyrevelfærdsmæssig bedre, råvare. Derfor kan vi ikke være med konkurrencemæssigt på det kortsigtede marked. Vi er nødt til at finde nogen, der har de samme værdier", siger Ivan Noes Jørgensen.

Derfor fokuserer Dava Foods primært på Tyskland og Mellemøsten.

Faktaboks

Dava Foods har hovedsæde i Hadsund.

 

De består af ni virksomheder, der årligt håndterer 1,5 milliarder æg.

 

Virksomheden fremstiller, pakker og distribuerer æg og ægprodukter. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle