Ægproducent skal teste ny metode i stalden for at undgå knoglebrud hos sine høner

Skader på æglæggende høner er ikke acceptabelt, melder butikskæden Coop, der nu har indgået et samarbejde med landbruget Dueholm, der skal afprøve en ny metode for at afhjælpe brud på brystbenene hos dyrene.

Æg-pakkeriet Dueholm, der producerer og pakker økologiske æg, skal i gang med at afprøve en ny produktionsmetode, der forhåbentlig er være mere skånsom for deres høner.

I sidste uge viste en rapport fra Københavns Universitet, at op mod 85 procent af alle høner, eller sagt på en anden måde at otte ud af 10 æglæggende høner, får frakturer eller brud på deres brystben.

Det sker ifølge forskerne måske fordi hønerne begynder at lægge æg for unge, og altså før deres brystben er færdigudviklet.

Rapporten har fået stor opmærksomhed i offentligheden, og også hos Coop, der ikke mener, at de mange brud er acceptable. Derfor har man startet et nyt forsøg med Dueholm, der leverer økologiske æg til blandt andet Irma, Fakta, Kvickly og SuperBrugsen. Det skriver Coop i en pressemeddelelse.

På Dueholm vil man derfor forsøge at udsætte æglægningstidspunktet med to uger, ved at ændre i lysprogrammet, så hønsene når at vokse sig større, inden de begynder at lægge æg, fortæller Rolf Poulsen, der er direktør hos Dueholm.

"Det er nok ikke en løsning, der fjerner problemet hundrede procent, men vi kan på den anden side ikke bare vente på, at der kommer en løsning. Vi er nødt til at prøve noget af det, som forskerne peger på", siger Rolf Poulsen.

CSR-chef hos Coop, Thomas Roland, er godt tilfreds med, at problemet, som forskerne pegede på, allerede nu fører til handling hos producenten.

"Det er helt afgørende, at alle, der kan gøre noget ved problemet, forsøger at gøre noget. Og jeg er tilfreds med at vores leverandør af økologiske æg anerkender problemstillingen og allerede nu ændrer i produktionen i håb om at finde nye løsninger", siger Thomas Roland.

Dueholm er klar til at gå i gang med forsøget ved opstart af næste besætning.

Ny undersøgelse 

Tallene fra rapporten fra Københavns Universitet er fra 2016-2018, og derfor har sektorchef i Danske Æg Jørgen Nyberg Larsen sammen med resten af ægbranchen besluttet at lave en ny stikprøve, der skal afgøre om problemerne med de mange brud stadig er lige så stort.

Samtidig har man søgt midler til, at forskerne fra universitetet kan undersøge, præcis hvorfor hønerne får brud på brystbenet. Det fortalte Jørgen Nyberg Larsen til Landbrugsvaisen i sidste uge.

"Der er gået fem år, siden de her prøver blev taget, og inden for de seneste par år har vi skiftet hønselinje og bruger andre afstamninger, der ligger mindre æg", forklarede han.

"Vi er nødt til at undersøge det (hvorfor hønerne får brud red.) grundigt, for det nytter ikke noget, at vi går ud og gør en masse tiltag i alle staldene nu, hvis vi ikke ved, om det virker", siger Jørgen Nyberg Larsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle