Ægproducenter dropper brugen af fiskemel efter PFAS-fund i æg

En undersøgelse viser et højt indhold af PFAS-stoffer i danske æggeblommer. Det menes at skyldes fiskemel.

Størstedelen af danske ægproducenter har besluttet at droppe brugen af fiskemel i foder til økologiske høns efter fund af skadelige PFAS-stoffer i økologiske æg.

Det skriver Danske Æg, der repræsenterer cirka 90 procent af ægproducenterne, i en pressemeddelelse mandag.

- Af hensyn til fødevaresikkerheden stopper vi brugen af fiskemel, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg, i meddelelsen.

I forlængelse af beslutningen fra Danske Æg har DAKOFO, Dansk Korn & Foder, også valgt at stoppe brugen af fiskemel i foder til æglæggende økologiske høner.

- Vi prioriterer fødevaresikkerhed meget højt, og ud fra et forsigtighedsprincip stopper vi derfor brugen af fiskemel i foder til æglæggende økologiske høner. Vi mener, at det er den rigtige beslutning i lyset af den viden, vi har nu, og den beslutning Danske Æg har truffet, siger Asbjørn Børsting, direktør i DAKOFO i en pressemeddelse.

I forbindelse med en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen står bag, er der fundet et højt indhold af skadelige PFAS-stoffer i økologiske æggeblommer fra hønsefarme i hele Danmark.

Stofferne er overført gennem den fiskemel, som indgår i foderet til hønsene, viser undersøgelsen.

- Vi tager situationen meget alvorligt, for fødevaresikkerheden er altafgørende for os. Derfor fjerner vi nu fiskemel fra økologiske æg og sætter alle kræfter ind på at blive klogere på problemstillingen, siger sektorchefen.

PFAS er det overordnede navn for tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, som er blevet brugt i en lang række industrier og produkter. De bliver også kaldt "evighedskemikalier", fordi de er meget svære at nedbryde.

Stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at problemet med PFAS i økologiske æg kan løses ved at give hønsene noget andet foder.

- Vi er allerede i tæt dialog med foderstofbranchen, og der bliver arbejdet på tiltag, som skal fjerne problemet. Vi noterer os, at også DTU har forslag til løsninger, og det kigger vi naturligvis på.

- Men nu laver vi et stop for brugen af fiskemel, så forbrugerne også på den korte bane kan være trygge ved økologiske æg, og så kigger vi naturligvis på en permanent løsning.

Professor: kan også skyldes andet end fiskemel

Ifølge Philippe Grandjean, professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, kan der meget vel være andre forureningskilder.

Det gør løsningen af problemet en del mere komplekst end som så, siger han.

Professoren henviser til en situation i Belgien. Her har man set, at lokalforurening fra en stor virksomhed, der i årtier har fremstillet PFAS, har forurenet hønseæg i hele regionen.

- Det kan komme fra lossepladser eller forskellige industrivirksomheder. Det kan være fra tekstilindustrier og tæppefremstilling, og det kan komme fra køkkenredskaber.

- Der er rigtig mange steder, hvor man har anvendt det her, og hvor fluorstofferne slipper ud til omgivelserne.

Vurderingen af, at fiskemelet er synderen, skyldes blandt andet, at der kun er fundet ubetydelige mængder PFAS i ikke-økologiske æg modsat de økologiske.

Det siger lektor fra DTU Fødevareinstituttet Kit Granby, som har været med til at lave undersøgelsen.

- Vi troede oprindeligt, at kilden til forurening var atmosfærisk nedfald, som ved andre miljøforureninger, men fordi det var helt ens koncentrationer i de her store besætninger, så kunne vi se, at det var fra foderet.

Men ifølge Philippe Grandjean udelukker det ikke, at der er andre kilder til PFAS i æggene.

/ritzau/

(opdateret med udtalelse fra DAKOFO kl. 13:46)

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle