Ændret forbrug præger Arlas omsætning

Forbrugerne går mod discount, og det mærker Arla.

Ikke mindst Arlas brandede produkter har de seneste år givet solid omsætningsfremgang.

Men nu mærker Arla, at forbrugerne på grund af stigende priser kigger mod discount og detailkædernes egne mærker, de såkaldte private label-produkter.

For det er stigende priser, der er årsagen til at Arlas omsætning i de første seks måneder af 2023 stiger med næsten 11 procent til 7,1 milliarder euro (52 milliarder kroner).

Omsætningen på de strategiske brands faldt til gengæld med seks procent, hvilket primært skyldes et fald i mængden af varer i Europa på 5,7 procent og et fald på det internationale område på 4,0 procent.

- I løbet af første halvår af 2023 oplevede vi fortsat et inflationspres, der resulterede i, at forbrugerne bevægede sig mod discountkanaler og private label-produkter, hvilket lagde et pres på vores brandede produkter, siger Arlas finansdirektør, Torben Dahl Nyholm, i en pressemeddelelse i forbindelse med halvårsregnskabet tirsdag morgen.

Foodservice er faldende

I Europa lykkedes det nogle få brands at opretholde en stærk volumenvækst på et uforudsigeligt marked. 

Særlige det strategiske samarbejde med kaffekæden Starbucks er vokset med 21,6 procent, og Arla®Protein stiger med 51,6 procent. 

Til gengæld falder foodservice-forretningen, der er leverancer til institutioner, virksomheder og catering, med 1,8 procent, hvor den samme tid sidste år steg med 19 procent.

Stigningen i 2022 skyldtes dog ifølge Arla, at efterspørgslen steg mærkbart efter corona-nedlukningerne.

 

 

Omsætning i Europa stiger

Det er især i Arlas europæiske forretningsområde, der også omfatter det britiske marked, der har trukket stigningen på omsætning. I Europa er omsætningen steget med 15,4 procent til 4,081 milliarder euro (29,8 milliarder kroner) sammenlignet med 3,5 milliarder euro i samme periode sidste år.

På markederne uden for Europa i Arla International steg omsætningen også, men blot med 3,6 procent til 1,243 milliarder euro. 

Det er også her prisstigninger, som bærer fremgangen, mens svingende valutakurser og faldende omsætning på de brandede produkter har drillet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle