Én fortælling gennemsyrede ny stor klimakonference: Landbruget kan leve op til klimamålsætninger

Der er udfordringer, og det vil kræve en indsats af alle. Men meldingen på ny fødevare- og klimakonference var klar: Dansk landbrug kan og vil nå ambitiøse klimamål.

Der er lige nu nærmest to modsatrettede fortællinger om dansk landbrug set med klimabrillerne.

Den ene går ud på, at dansk landbrug skal og må decimeres, for at vi kan nå klimamålene. Det har både det Miljøøkonomiske Råd og Klimarådet slået til lyd for.

Den anden går ud på, at Danmark faktisk godt kan bevare en stærk fødevareproduktionen og sænke klimaaftrykket.

Det fastslog et hel hold af forskere fra Aarhus Universitet så sent som i sidste uge, da de offentliggjorde en rapport, der konkluderer, at kendte virkemidler kan reducere landbruges udledning med 6-7 millioner ton CO2-ækvivalenter.

Den sidstnævnte fortælling - den optimistiske - fik ekstra næring, da der onsdag blev åbnet for dørene til konferencen Agri-Food & Climate Circle 2023 på Crown Plaza i København.

Her boblede optimismen på landbrugets vegne og viste, at der på alle leder og kanter – på universiteter, uddannelsesinstitioner og store såvel som små virksomheder - arbejdes intenst på at reducere udledningerne af drivhusgasser.

- Dansk landbrug hviler ikke på laurbærrene, fastslog Lisbeth Henrichsen, chef for innovation hos Seges Innovation, da hun åbnede konferencen.

Landbrugsgiganter vil levere

Blandt talerne torsdag var blandt andre administrerende direktør fra Danish Crown, Jais Valeur, direktør i landbrugssektionen i BASF, Gustavo Palerosi Carneiro og direktør Sara Ekstrøm fra den norske gødningsvirksomhed Yara.

Og fra de store landbrugsgiganter var meldingen den samme: Vi har markante reduktionsmål. Og vi kan levere.

Gødningsgiganten Yara kunne på konferencen eksempelvis berette, at selskabet allerede fra 2023 kan producere grøn gødning. I stedet for naturgas benyttes el fra vandkraft til at producere mineralgødninger.

- Elekrolyseanlæggene installeres lige nu, mens vi taler, lød fra konferencepodiet fra direktør Sara Ekstrøm.


Forstander Lars Møgelbjerg Andersen fra Asmildkloster Landbrugsskole fortalte på markedspladsen om, hvor vigtigt det er at uddanne fremtidens landmænd til forandringsagenter på klimaområdet - som bare en af mange brikker for at klimamålene kan nås i fællesskab.

Især en 'markedsplads' på konferencen med hele 60 idéer til grønne klimatiltag bidrog til fortællingen om landbrugets formåen. Lige nu er der et væld af idéer og forskningsprojekter, som blot skal løftes og bredes ud, så de får effekt. 

Hver enkelt idé har potentiale til at bidrage til at reducere udledningerne drivhusgasser som CO2, metan og lattergasser.

Der arbejdes i hele fødekæden

Og der nørkles næsten med alle hjørner af fødekæden. Her er bare et lille udpluk:

  • Uddannelse af kommende landbrugselever som forandringsagenter. Udviklingen af insekter til fødevarer og foder. Klimavenlige bøffer fra malkekøer.
  • Håndtering af gylle med vaskerobotter, forsuring og afbrænding af metan ved en flamme på gyllebeholderen.
  • Udviklingen af cellebaseret mælk som et alternativ til konventionel mælk. Udnyttelse af græsprotein og fibre.

Ikke alle idéer er rentable og modne endnu, men der arbejdes intenst. Og Lisbeth Henrichsen fra Seges Innovation opsummerede også ambitionerne, som de ser ud i forskningsvirksomheden med hovedkontor i Aarhus:

- Vores mål er at fortsætte med at udvikle animalske produkter med det laveste CO2-aftryk i verden, lød det fra hende, før hun også forsikrede konferencedeltagere på Crown Plaza i København om, at man vil gøre alt, hvad man kan, for at dansk landbrug er ledende på klimafronten og fortsat en del af et globalt fødevaresystem.

Fødevare- og klimakonferencen fortsætter torsdag i København.

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle