Orla Grøn Pedersen fik hædersgave for sin indsats for dansk svineproduktion ved Østlige Øers årsmøde mandag.
Orla Grøn Pedersen, tidligere direktør for Landsudvalget for Svin og medlem af direktionen i Danske Slagterier m.m., blev hædret med to sølvlysestager ved årsmødet for Østlige Øers Landboforeninger mandag.
Hædersgaven, som uddeles årligt, er en udløber af Laurits Rasmussens Mindelegat. Den uddeles til mænd og kvinder, som har ydet en fortjenstfuld indsats til gavn for dansk landbrug.
»Orla, du er kendt for din faglighed, din dygtighed og troværdighed og du har formået at sætte griseproduktionen i system«, sagde Povl Fritzner, formand for ØØL, da han overrakte stagerne.
»Samlet set kan det uden overdrivelse siges, at ingen anden enkeltperson har haft så stor betydning for dansk svineproduktion som dig,« lød det rosende fra Povl Fritzner om Orla Grøn Pedersen, der er blevet betegnet som hovedarkitekten bag effektiviseringen og moderniseringen af dansk svineproduktion.
Avlere frygtede Kaos
Orla Grøn Pedersen fortalte i sin takketale om den lange rejse, han har været på med og for dansk landbrug.
Han er født i 1944 og kommer fra en gård på Hjarnø i Horsens Fjord, hvor belgieren var det vigtigste husdyr i hans tidlige barndom.
Sidenhen tog han først grønt bevis og blev i 1973 agronom fra Landbohøjskolen med hovedopgave om kvæg - han skrev om »vomgæringens betydning for mælk med fedtindhold«.
»Det var en ikke en oplagt baggrund for at udvikle svinesektoren, men sådan var det«.
Da Orla Grøn Pedersen i 1973 blev ansat på Axelborg var der ca 100.000 bedrifter med svineproduktion.
»Nu er der 2.700 – når vi ikke tager de allermindste med«.
Idéer mødt med skepsis
Orla Grøn huskede humoristisk tilbage på den skepsis, som en række af det, der nu ses som grundelementer i effektiviseringen af dansk svineproduktion, mødte både på Axelborg og blandt de daværende avlere.
Det gjaldt bl.a de krydsningsforsøg, som en ældre professor Clausen på KVL startede i de tidligere 1970’ere.
»Avlerformanden rejste rundt med et budskab om, at »hvis det her med krydsning bliver til noget, så bliver det rene kaOS«!
Samme holdning mødte Orla Grøn Pedersens idéer om bl.a. kuldforøgelse og tidlig fravænning, som blev testet i udviklingskonceptet Den rullende afprøvning, som han er arkitekten bag.
»Mine foresatte sagde, at det kunne jeg godt tone noget ned. Det blev ikke fremtiden!...Sådan gik det heldigvis ikke.«
Billige fødevarer
Orla Grøn sluttede sin takketale med en refleksion:
»I helikopterperspektiv kan man godt stille spørgsmålstegn ved, om produktivitetsfremgangen har gavnet den enkelte landmand. Men man kan ikke stille spørgsmål ved, om det har gavnet forbrugerne! Det har i den grad nedsat fødevarepriserne«, sagde Orla Grøn Pedersen.