Ø-landbrug håber at finansiere ny løsdriftsstald til mælkeproduktionen gennem crowdfunding

En landmandsfamilie på Lyø, som er i gang med et generationsskifte, er det første projekt, man kan støtte på ny crowdfunding-portal.

De første, der søger finansiering via den nye crowdfundingselskab InGreen AgroFunding, er landmand Laust Longfors Hansen og hans forældre Karin Longfors og Bjarne Hansen fra Lyø.

De er i gang med et generationsskifte af gården og har bygget en ny løsdriftsstald, som de nu håber delvist at kunne finansiere med et lån på én million kroner via InGreen AgroFunding.

Det oplyser formanden for InGreen AgroFunding, René Andresen, direktør i Vestjysk, i en pressemeddelelse

"Vi er meget glade for nu at kunne præsentere denne nye finansieringsmulighed. Vi ved, at der over hele landet er projekter, som af den ene eller anden grund ikke kan opnå traditionel finansiering på konkurrencedygtige vilkår, men hvor projekterne finansielt er sunde og bæredygtige. Derfor glæder det os, at vi nu er i markedet med en helt ny mulighed", siger René Andresen.

InGreen AgroFunding er blevet kaldt "landbrugets helt eget, nye crowdfundingsselskab".

Portalen er stiftet af blandt andet Sagro og Seges og tilbyder crowdfunding af projekter i landbruget. Vækstfonden har også budt sig til og vil støtte projekterne, der får opbakning.

Søger støtte til stald

Landmand Laust Longfors Hansen og hans forældre Karin Longfors og Bjarne Hansen fra Lyø er i gang med et generationsskifte af gården, som drives med 96 malkekøer og cirka 100 hektar, hvor der blandt andet også er en specialproduktion af spinatfrø.

Som et led i generationsskiftet har familien omlagt mælkeproduktionen til økologi og bygget en ny løsdriftsstald, men med en placering på en ø er adgangen til traditionel finansiering begrænset, og de traditionelle muligheder, der er, er dyrere end for en tilsvarende bedrift på fastlandet.

"Vi håber med crowdfundingplatformen at kunne finansiere et lån på en million kroner til en fast
rente, der er lavere, end hvad der ellers er muligt for os, qua at vi bor på en ø, hvor jorden
nærmest per automatik – desværre – vurderes meget lavt", siger Bjarne Hansen.

"Landbruget er i modsætning til turismen et helårserhverv på en ø som Lyø, men vi har mange ekstraomkostninger, som et landbrug på fastlandet ikke har – for eksempel udgifter til færgetransporten. Vi har samtidig mere begrænsede finansieringsmuligheder til højere renter, så for os er den nye crowdfunding-platform en meget spændende mulighed", siger Bjarne Hansen.

Faktaboks

  • InGreen AgroFunding skaber kontakten mellem låntager og långiverne via en crowd-platform.
  • Der er tale om lån, ikke donationer eller aktier/medejerskab.
  • Platformen kreditvurderer hvert projekt og sender de bæredygtige videre til finansiering via crowdfundingplatformen. Her kan private investorer byde ind, mod en aftalt forrentning.
  • Som en del af den nye InGreen AgroFunding-platform kan statens finansieringsfond Vækstfonden matche kapital fra andre investorer. 
  • Ejerkredsen bag InGreen AgroFunding er: Agri Nord, Agrovi, Kolding Herreds Landbrugsforening, LandboNord, Fjordland, Landbrugsrådgivning Syd, Landbrug & Fødevarer, SAGRO, Sønderjysk Landboforening, Velas, Vestjysk, VKST og Østdansk Landboforening.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle