Øgede kontroller: Halebid og antibiotikaforbrug kommer under lup i 2019

Fire målrettede kontrolkampagner skal i 2019 se nærmere på sundhed og velfærd blandt dyr i de danske svinestalde.

Hvert år sætter Fødevarestyrelsen fokus på dyrevelfærden på særligt udvalgte områder som supplement til Fødevarestyrelsens øvrige kontroller på veterinærområdet.

I 2019 er det bl.a. dyrevelfærden i de danske svinestalde, der er i fokus, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Fødevarestyrelsen har i 2019 planlagt fire målrettede kontrolkampagner på svineområdet, hvor Fødevarestyrelsens tilsynsførende besøger mere end 700 besætninger. 

Kampagnerne omhandler halekupering, antibiotikaforbrug, smittebeskyttelse og flytning af svin. 

"Danske dyrevelfærdsregler er blandt de skrappeste i Europa, og branchen har stort fokus på at leve op til dem. Her leverer Fødevarestyrelsen et flot arbejde ved hvert år at vælge en række områder til ekstra grundig kontrol. I år retter vi også vores fokus på antibiotikaforbruget. Det gør vi for at sikre, at danske dyr har det godt og generelt er sunde. Det er nogle af de ting der gør, at der er stor tillid og efterspørgsel på dansk svinekød i omverdenen", siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

"Halebid blandt svin er en af de udfordringer, som mange landmænd har. Derfor er det rigtig fint, at Fødevarestyrelsen har øget kontrol i år på området, og ser på, hvorvidt landmændene rent faktisk kan fremvise den risikovurdering, der skal til, hvis de vil halekupere", siger dyrevelfærdsordfører Karina Due fra Dansk Folkeparti.

En anden kampagne vil have fokus på, om landmændene medicinerer deres smågrise efter reglerne.

Derudover vil Fødevarestyrelsen se nærmere på, om ejere af udegående svin overholder de gældende regler vedrørende hegning for at forebygge smitte med blandt andet afrikansk svinepest.

Endelig kontrollerer Fødevarestyrelsen, om landmændene har registeret placeringen af deres dyr korrekt, så myndighederne hurtigt kan spore svinene og få dem aflivet, hvis de har fået en alvorlig husdyrsygdom. 
 
Ved siden af årets målrettede kontrolkampagner gennemfører Fødevarestyrelsen cirka 1.800 ordinære kontrolbesøg i blandt andet svinebesætninger, kvægbrug og minkfarme. Dermed lander årets samlede antal kontrolbesøg i staldene på knap 2.500. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle