Øko-formand præciserer holdning til fondsadministration

Per Kølster, Økologisk Landsforening: Placering af fondssekretariat ikke noget kardinalpunkt.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, præciserer nu sine udtalelser om administrationen af Fonden for Økologisk Landbrug, som fødevareminister Dan Jørgensen vil flytte fra Axelborg til NaturErhvervstyrelsen.

»For os er det ikke afgørende, hvor sekretariatet er placeret henne. Det er ikke et kardinalpunkt og det er desuden en politisk afgørelse, som vi ikke kan ændre, uanset hvor meget, vi råber og skriger. Det afgørende er, hvordan midlerne forvaltes. At det sker på en måde, så vi har råd til at søge,« siger Per Kølster.

Overskrift vakte postyr

Per Kølster gav i sidste uge overfor LandbrugsAvisen udtryk for sine store betænkeligheder ved fødevareminister Dan Jørgensens planer om at flytte sekretariatet for Fonden for Økologisk Landbrug fra Axelborg til NaturErhvervstyrelsen.

LandbrugsAvisen bragte historien under overskriften: »Økologisk Landsforening vil beholde promillefonde på Axelborg.«

Overskriften gav lørdag anledning til en stor artikel i Effektivt Landbrug med den irettesættende overskrift. »Økologisk Landsforening ønsker IKKE at beholde promillefonde på Axelborg.«

Per Kølster siger i dag, at overskriften på Landbrugsavisen.dk var lige lovlig firkantet.

»Det mener jeg ikke, jeg sagde,« siger han.

Har været godt tilfreds

Per Kølster bekræfter dog samtidig, at Økologisk Landsforening har været særdeles godt tilfreds med fondsadministrationen på Axelborg.

»Det er ikke os, der har været utilfredse, og vi har fra starten gjort opmærksom på, at det for os ikke er noget problem, hvis sekretariatet blev liggende i Landbrug & Fødevarer. Der har vi oplevet en professionel og dygtig administration - og en billig administration,« siger Per Kølster.

Bredere interesser med

»Essen i det hele er, at vi har støttet anbefalingerne i Natur- og Landbrugskommissionen, som anbefaler, at de samfundsmæssige interesser i fondene bliver lidt bredere repræsenteret. Det er der ikke noget kontroversielt i. Og så har vi sagt, at HVIS sekretariatet flyttes, ønsker vi at fastholde vilkår, der minder om dem, som vi har haft i Landbrug & Fødevarer.«

 

Armslængde-princip

Per Kølster tilføjer, at der i Økologisk Landsforening har været en intern debat om, at det principielt er godt med et »armslængde-princip« i landbrugets fonde.

Denne debat er dog ikke kommet til udtryk i det høringsbidrag, som Økologisk Landsforening har indgivet til Fødevareministeriet om lovforslaget om landbrugets promilleafgiftsfonde.

Sådan skrev forening

Her skriver foreningen om forslaget om at henlægge sekretariatsbetjeningen af bestyrelserne for de to promillefonde og Fonden for Økologisk Landbrug til NaturErhvervstyrelsen bl.a. følgende:

»Foreningen bemærker, at dette punkt, som det eneste af punkterne i lovændringsforslaget, ikke udspringer af en anbefaling fra Natur- og Landbrugskommissionen. Økologisk Landsforening er bekymret for, om denne flytning vil medføre en yderligere bureaukratisering. Vi har oplevet en professionel og fleksibel sekretariatsbetjening fra den nuværende administration….« (på Axelborg, red.)

Emneord

økologi

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle