Øko-formand til kolleger i bølgedal: Hold ud!

Økologiske landmænd har ikke fået indfriet økonomiske forventninger på det seneste - bl.a. økogrise afregnes til under produktionspris. Men vær tålmodige, der er lys forude, opfordrer Hans Erik Jørgensen, formand for L&Fs Økologisektion.

Dårlige priser og manglende indtjening har fået humøret til at dale hos en del af de økologiske landmænd, konstaterede Hans Erik Jørgensen, formand for L&Fs Økologisektion, på årsmødet torsdag.

»Vi er flere her, som ikke får indfriet vores økonomiske forventninger«, sagde formanden i sin beretning på årsmødet, der foregår på Dalum Landbrugsskole ved Odense.

Økologer i bølgedal

Hans Erik Jørgensen sammenfattede situationen, sådan, at kun de fine udbytter i mange afgrøder har reddet situationen for de økologiske planteavlere, hvor kilo-priserne ikke har imponeret.

Griseproducenterne har ikke haft anledning til at dele deres konventionelle kollegers økonomiske begejstring, og for økologisk fjerkæ er priserne »bestemt ikke noget at skrive hjem om«.

Kun inden for mælkeproduktionen ser økonomien stabil og god ud, konstaterede formanden.

Bedre tider kommer

Alligevel er opfordringen fra Hans Erik Jørgensen, at økologerne ikke må miste modet.

»Situationen skaber frustration hos mange og det forstår jeg godt. Men det er vigtigt, vi holder ud. Jeg er helt sikker på, at der er lys og bedre tider ude på den anden side af den prismæssige lavkonjunktur, som dele af erhvervet befinder sig i lige nu«.

Vigtig del af fremtiden

Hans Erik Jørgensen understregede, at økologi er en vigtig del af fremtidens fødevareproduktion, fordi økologien leverer på en lang række af de parametre, som de globale udfordringer kræver.

»Vi økologer er optaget af at levere på klima, på bæredygtighed og på biodiversitet. Store temaer i fremtidens fødevareproduktion«, sagde Hans Erik Jørgensen.

Han håbede dog samtidig, at der løbende kan skabes bedre balance mellem udbud og efterspørgsel - bl.a ved at afsætningsselskaberne bliver bedre til at vurdere, hvor mange nye producenter, de skal tegne kontrakt med.

»I fremtiden ville det være godt, hvis man blev bedre til at beregne, hvor mange økologiske producenter, man tager ind. Bedre balance i udbud og eftespørgsel ville ikke gøre noget«, lød opfordringen til afsætningsselskaberne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle